A Coca-Cola édesítőszerét rákkeltőnek nyilvánítja a WHO

2023. június 30.

Hírek

A WHO rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a jövő hónapban lehetséges rákkeltő anyagnak fogja nyilvánítani az aszpartámot, amely a világ egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszerét, az aszpartámot potenciális rákkeltő anyagnak minősíti- állítja az ügyre rálátó két forrás is.

A szukralóz, vagy splenda – édes élet, de milyen áron?

2023. június 8.

Hírek

Az édesítőszerek folyamatos kritikák kereszttüzében vannak és szerintem jó kérdés, hogy miért van rájuk egyáltalán szükség, ha annyiféle betegséggel kapcsolatba hozták már őket? Közel húsz éve nem vagyok vevő a répacukorra. Csöppet sem hiányzik. Miért nem elégséges az, amit a szervezetünkbe természetes cukrokkal (pl. gyümölcscukor, tejcukor stb.) bevihetünk.

A cukormentes üdítők árnya

2018. május 17.

Hírek

A hazai boltokban is egyre nagyobb választékban kaphatóak olyan üdítők, amelyek nem tartalmaznak cukrot és kalóriatartalmuk nulla. Sőt, ha megnézzük az átlagos tápérték táblázatot a címkéjükön, akkor csupa nullát látni. Már az a kérdés, hogy van-e egyáltalán valami ebben a palackban, mármint színes vízen kívül?

A megédesített életről – Tévedéstől is hízhatok?

2017. november 14.

Hírek

Az elhízás napjaink legégetőbb egészségügyi gondjainak egyike. Eddig úgy gondoltuk, hogy ilyenkor több energia kerül a szervezetünkbe (zsírok és szénhidrátok), mint amennyit ledolgozunk. Az elhízás gyakori velejárója a 2-es típusú cukorbetegség, ami elvileg az idős korra jellemző. Már a híradások címeit sem értem. Megfeledkezhetünk a zsírokról? Akkor mégsem a túlzott energiabevitel az oka a kóros… Tovább »

Mégsem hízlalnak az édesítőszerek?

2017. július 23.

Hírek

“A minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a testsúly karbantartásában” – állítja a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség.

Stevia: az édesítőszer furcsaságai

2016. szeptember 1.

Hírek

Világszerte nő az édesítőszerek népszerűsége, többek között a sztíviáé. A Stevia nemzetségbe megközelítően 150-300 faj tartozik. Közülük a legismertebb a Stevia rebaudiana Bertoni, amelynek leveleiből kinyert glikozid keveréket tartalmazó termékek édesítő ereje 350-szerese a cukorénak. A sztívia, amit sokan az édesítőszerrel azonosítanak, egy növény, amely élelmiszerkénti forgalmazása tilos. Ugyanakkor az édes ízt adó – a… Tovább »