Európa gyorsan elveszíti erdei szénelnyelőjét

2022. november 14.

Hírek

Az Európai Unió riasztó ütemben veszíti el erdei szénelnyelőjét, és a veszteség egyik fő mozgatórugója a biomassza-üzemanyag kitermelése – derül ki egy friss új kutatásból.

Öt dolog, amit a Glasgow-i Éghajlatvédelmi Paktumról tudni kell

2021. november 17.

Hírek

Véget értek az ENSZ COP26 glasgow-i klímatárgyalásai, és leesett a kalapács a 197 ország által elfogadott Glasgow-i Éghajlat-Paktumra. Ha a 2015-ös Párizsi Megállapodás adta meg a keretet az országok számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, akkor hat évvel később Glasgow volt a globális diplomácia ezen csúcspontjának első nagy próbája. Mit tudtunk meg tehát a két hétig… Tovább »

Íme a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátása

2021. október 13.

Hírek

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány okozta helyreállítást támogató NextGenerationEU nevű programja keretében kötvényeket bocsátott ki 12 milliárd euró értékben. A befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják majd.

A klímaváltozás elleni küzdelemben is siralmasan teljesítünk

2019. december 12.

Hírek

Idén is kiadták az Éghajlatváltozási Teljesítmény Indexet, amiben összehasonlítják, hogy 57 ország és az Európai Unió, mint régió hogyan teljesít a klímavédelemben. Többek között vizsgálják az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megújuló energiából előállított energia arányát, az egy főre jutó energiafogyasztást és a jelenlegi klímapolitikai irányelveket. Magyarország a már tavaly is kínosnak számító 42. helyről sikeresen… Tovább »