Hirdetés
greenfo/MTI

Az energiaadóztatás elősegítheti az éghajlatváltozással kapcsolatos eredmények elérését, a jelenlegi adószintek azonban nem veszik figyelembe, hogy a különböző energiaforrások milyen mértékben szennyeznek – mutatott rá most közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.

A luxemburgi testület szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy miközben a megújuló energia támogatása közel négyszeresére nőtt az elmúlt évtizedben, a fosszilis tüzelőanyagok támogatása viszonylag ugyanolyan maradt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság és egyes uniós tagállamok kötelezettséget vállaltak a támogatás fokozatos megszüntetésére.

A számvevők véleménye szerint a politikai döntéshozóknak biztosítani kell a következetességet az ágazatok és az energiahordozók között, csökkenteni kell a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, és össze kell hangolni az éghajlat-politikai célkitűzéseket a társadalmi szükségletekkel.

Az alacsony szén-dioxid-árak és a fosszilis tüzelőanyagokra kivetett alacsony energiaadók növelik a zöldebb technológiák relatív költségeit és késleltetik az energetikai átállást – állapította meg a számvevőszék jelentése.

A jelentés megjegyzi, hogy összességében a fosszilis tüzelőanyagokra nyújtott tagállami támogatások összege meghaladja az évi 55 milliárd eurót, és tizenöt tagállam többet költ a fosszilis tüzelőanyagok támogatására, mint a megújuló energiaforrásokra. A fosszilis tüzelőanyagok támogatásának csökkentése kihívást jelent majd társadalmi és gazdasági szempontból, mivel az energiaadóztatás jelentős hatást gyakorol a háztartásokra is.

Az adóreformok elutasításával kapcsolatos kockázatok enyhítése érdekében a számvevők olyan, több nemzetközi szervezet által már megfogalmazott ajánlásokra hívják fel a figyelmet, mint például az egyéb adók csökkentése és  újraelosztási intézkedések alkalmazása, vagy a reformok okait átláthatóbban és jobban biztosító kommunikáció biztosítása.

Nyitókép: illusztráció- PEGO portugál szénerőmű

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás