Az uniós energiahatékonysági támogatásokkal megszüntethetnénk az energiaszegénységet

2023. április 10.

Hírek

A magyar energiaszegénység jelentősen meghaladja az uniós átlagot. A Cambridge Econometrics friss elemzése szerint rossz mutatóink miatt a nyugat-európainál nagyobb megtakarítás érhető el, ha korszerűsítjük az energiapazarló lakóépületeket. Ez az alacsony jövedelmű háztartások számára jelentené a legnagyobb megtakarítást, így nem feltétlenül kell választani jólét és fenntarthatóság között.

Lakossági rezsitámogatás a Fit for 55-ból?

2022. március 13.

Hírek

Az Energiaklub legújabb kutatásában meglepő következtetésre jutott: az Irány az 55%! csomag néhány eleme, az  Energiaadó-irányelv (ETD) reformja és a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztése, nem érintené kedvezőtlenül a magyar lakosságot. Amennyiben a kormány élne a kompenzálás lehetőségével, a legalacsonyabb jövedelmű háztartások helyzete még javulna is.

Nocsak! A drága áram miatt az oroszok jegelik két atomerőművüket

2018. január 25.

Hírek

A Kommerszant orosz lap szerint az energiaügyi minisztérium döntése alapján elhalasztják két új atomerőmű munkába állítását. A Novovoronyezs 2 és a Leningrad 2 nevű blokkok közül az előbbit 2019 helyett inkább 2020-ban, utóbbit pedig 2020 helyett inkább 2022-ben adnák át. Mindkettőt a Roszatom, a paksi bővítéssel megbízott orosz állami cég építi. Orbánék nem tanulnak még… Tovább »

Döbbenetes a fosszilis energiafogyasztás támogatása

2015. június 25.

Hírek

Májusban megjelent az IMF-nél egy összefoglaló tanulmány arról, hogy világszerte milyen állami támogatásokat kap az energiaellátás. Azt mutatjuk be a tanulmány nyomán, hogy mekkora a közelgő éghajlati katasztrófát előidéző szén-, olaj- és gázfogyasztás visszaszorulását lassító, akadályozó támogatás.

Különadót vetne ki a napenergia termelőkre a szlovák kormány

2013. július 9.

Hírek

A napenergiából származó villanyáram előállítóit terhelő különadó bevezetését tervezi a szlovák kormány, amitől a jövő évi költségvetés hiányának csökkentését várja – közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap.

Fenntarthatatlan a lakossági energia árazása

2013. április 2.

Hírek

Alapjaiban kell megváltoztatni az energiahordozók lakossági árazását ahhoz, hogy egy fenntartható rendszer jöhessen létre Magyarországon. Kizárólag a szolgáltatók veszteséges működésre kényszerítése vagy csak a gázt és az áramot terhelő áfa csökkentése ugyanis átmeneti és már rövid távon is fenntarthatatlan szépségtapasznak számít, amivel tapodtat sem halad a rendszer a normális működés felé.

Mindenki másként a rezsicsökkentésről

2013. január 2.

Hírek

Értelmetlen PR-fogásnak tartja a rezsicsökkentést az LMP, és a lakások felújítását támogató zöld beruházási alapot javasol. Az MSZP szerint a rezsicsökkentés csak szépségtapasz. A Fidesz-frakció munkacsoportot alakított, a Jobbik szerint a 10 csak 3.

Az energiaadók előnyösebbek, mint a jövedelemadók

2012. május 19.

Hírek

Az energiára és a széndioxid-kibocsátásra kivetett adók sokkal előnyösebbek a gazdaság számára, mint a munkabéren lévő adóterhek – egy most megjelent tanulmány alapján erre hívta fel az uniós pénzügyminiszterek figyelmét több neves politikus.