Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány sajtó-tízóraija

2019. május 09.

Helyszín: KIOSK Budapest Március 15. tér 4.

Sajtótájékoztatók

Évente az EU-ban annyi élelmiszert dobunk ki, amit ha összegyűjtenénk és megmérnénk, 1680 Titanic súlyával egyezne meg. Az ebédünk maradékának kidobásával hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és fajok kihalásához, a biodiverzitás csökkenéséhez. Plusz, még a pénzünket is pazaroljuk. Májusi kampányunkban az élelmiszer-pazarlás környezeti hatására, problémáira szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány elindításaként egy… Tovább »

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

2017. február 5.

Hírek

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Élelmiszer spórolással az éghajlatváltozás ellen

2016. április 12.

Hírek

A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) szakemberei szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.

Vajon hogy eshetett le ennyi csirkecsont egy teherautóról?

2016. március 10.

Hírek

A hulladékvadászoknak küldték Szigetszentmiklósról a képet: a Tököli út két szélét csirkecsontok és tömérdek szemét borítja. Ez az első bejelentés a településről. A mennyiség nem igazán háztartási, egy menhely lehet, hogy örült volna neki – vagy minden fogyasztásra alkalmatlan. Ez már bűncselekmény, vagy “csak” szabálysértés?

Hazai élelmiszerhulladék körkép

2016. március 4.

Hírek

Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.

Fenntartható élelmiszerlánc modell

2015. november 14.

Hírek

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.

Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?

2015. október 11.

Hírek

A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) tudományos szaklap legújabb számában publikált kutatás szerint emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába.

Pazarlunk és adakozunk. Összefogás az éhezés ellen

2015. augusztus 14.

Hírek

A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, pedig sok éhező jól lakna belőle.

Beindult Bécs biogáz tisztítója

2015. május 25.

Hírek

Fonnyadt salátalevélből, rohadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így zöldárammal ellátni.

Újabb csirkebotrány Kínában

2013. január 17.

Hírek

Beteg csirkék húsa került a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a McDonald’s gyorséttermi hálózatokba Közép-Kína egyik meghatározó piaci szereplőjétől, a Honan tartományi Doyoo csoporttól. A csirkéket zárt ketrecekben nevelik, napi 24 órás megvilágítással, állandó 36 fokos melegben, hogy a lehető leggyorsabb növekedést érjék el. Ennek következtében sok állat betegszik meg vagy pusztul el idő előtt.