Barion Pixel

Régi telefonodból arany nyaklánc?

Egy új kémiai innováció elektronikai hulladékunkat 22 karátos aranyrögökké változtatja. Zürichi kutatók szerint az eszközeinken koppintások és kattintások után megjelenő aranycsík nagy reményekkel kecsegtet, ha a sajtkészítők példáját követik. Ehhez azonban nem szabad megszabadulnunk régi Nokiánktól.

Fejenként évente 62 kg ételt pazarolunk el

Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a háztartásokban keletkező felesleg nem csak gazdasági, de komoly környezeti terhet is ró a bolygóra. A Föld napja kapcsán Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos étkezés és a pazarlás csökkentése nemcsak a fenntarthatóság, hanem a jövő generációinak egészségesebb…

Januártól indul a biohulladékok elkülönített gyűjtése – elvileg

2024 elejétől elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése, mely a MOHU Zrt. feladata lesz. Az RTL szerint őket is meglepte a rendelet, ezért egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése.

Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány sajtó-tízóraija

Évente az EU-ban annyi élelmiszert dobunk ki, amit ha összegyűjtenénk és megmérnénk, 1680 Titanic súlyával egyezne meg. Az ebédünk maradékának kidobásával hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és fajok kihalásához, a biodiverzitás csökkenéséhez. Plusz, még a pénzünket is pazaroljuk. Májusi kampányunkban az élelmiszer-pazarlás környezeti hatására, problémáira szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány elindításaként egy…

Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen

A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Vajon hogy eshetett le ennyi csirkecsont egy teherautóról?

A hulladékvadászoknak küldték Szigetszentmiklósról a képet: a Tököli út két szélét csirkecsontok és tömérdek szemét borítja. Ez az első bejelentés a településről. A mennyiség nem igazán háztartási, egy menhely lehet, hogy örült volna neki – vagy minden fogyasztásra alkalmatlan. Ez már bűncselekmény, vagy „csak” szabálysértés?

Hazai élelmiszerhulladék körkép

Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.

Fenntartható élelmiszerlánc modell

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.

Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?

A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) tudományos szaklap legújabb számában publikált kutatás szerint emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába.

Adatvédelmi áttekintés

Az üzemeltető adatvédelmi irányelveivel kapcsolatosan ezen az oldalon további tájékoztatást kaphat.