Hírek
2024 elejétől elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése, mely a MOHU Zrt. feladata lesz. Az RTL szerint őket is meglepte a rendelet, ezért egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése.
Sajtótájékoztatók
Évente az EU-ban annyi élelmiszert dobunk ki, amit ha összegyűjtenénk és megmérnénk, 1680 Titanic súlyával egyezne meg. Az ebédünk maradékának kidobásával hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és fajok kihalásához, a biodiverzitás csökkenéséhez. Plusz, még a pénzünket is pazaroljuk. Májusi kampányunkban az élelmiszer-pazarlás környezeti hatására, problémáira szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány elindításaként egy… Tovább »
Hírek
A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.
Hírek
A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) szakemberei szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.
Hírek
A hulladékvadászoknak küldték Szigetszentmiklósról a képet: a Tököli út két szélét csirkecsontok és tömérdek szemét borítja. Ez az első bejelentés a településről. A mennyiség nem igazán háztartási, egy menhely lehet, hogy örült volna neki – vagy minden fogyasztásra alkalmatlan. Ez már bűncselekmény, vagy “csak” szabálysértés?
Hírek
Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.
Hírek
2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.
Hírek
A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) tudományos szaklap legújabb számában publikált kutatás szerint emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába.
Hírek
A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, pedig sok éhező jól lakna belőle.
Hírek
Fonnyadt salátalevélből, rohadt citromból és egyéb ételmaradékokból keletkező biogázt alakít a földgázhálózatba is betáplálható biometánná Bécs első biogáz tisztító berendezése. Csaknem ezer bécsi háztartást tudnak így zöldárammal ellátni.