Egy új kémiai innováció elektronikai hulladékunkat 22 karátos aranyrögökké változtatja. Zürichi kutatók szerint az eszközeinken koppintások és kattintások után megjelenő aranycsík nagy reményekkel kecsegtet, ha a sajtkészítők példáját követik. Ehhez azonban nem szabad megszabadulnunk régi Nokiánktól.
élelmiszer-hulladék
Fejenként évente 62 kg ételt pazarolunk el
Egyre égetőbb problémát jelent az élelmiszer-hulladék és a túlfogyasztás: a háztartásokban keletkező felesleg nem csak gazdasági, de komoly környezeti terhet is ró a bolygóra. A Föld napja kapcsán Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudatos étkezés és a pazarlás csökkentése nemcsak a fenntarthatóság, hanem a jövő generációinak egészségesebb…
Januártól indul a biohulladékok elkülönített gyűjtése – elvileg
2024 elejétől elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése, mely a MOHU Zrt. feladata lesz. Az RTL szerint őket is meglepte a rendelet, ezért egyelőre nem tudni, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik majd a biohulladék gyűjtése.
Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány sajtó-tízóraija
Évente az EU-ban annyi élelmiszert dobunk ki, amit ha összegyűjtenénk és megmérnénk, 1680 Titanic súlyával egyezne meg. Az ebédünk maradékának kidobásával hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, a talajszennyezéshez, a vízhiányhoz és fajok kihalásához, a biodiverzitás csökkenéséhez. Plusz, még a pénzünket is pazaroljuk. Májusi kampányunkban az élelmiszer-pazarlás környezeti hatására, problémáira szeretnénk felhívni a figyelmet. A kampány elindításaként egy…
Rút kiskacsákkal az élelmiszer pazarlás ellen
A Tesco Lengyelországban is megkezdi a nem igazán tökéletes, csúf, de normális minőségű zöldségek árusítását, amivel elkerülheti ezek kidobását. 12 magyarországi áruházában is bevezetik „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.
Élelmiszer spórolással az éghajlatváltozás ellen
A Potsdami Klímahatás Kutatóintézet (PIK) szakemberei szerint a hatékonyabb élelmiszer-felhasználás és -elosztás révén 2050-re akár 14 százalékkal lehetne csökkenteni a mezőgazdasági tevékenységekből származó károsanyag-kibocsátást.
Vajon hogy eshetett le ennyi csirkecsont egy teherautóról?
A hulladékvadászoknak küldték Szigetszentmiklósról a képet: a Tököli út két szélét csirkecsontok és tömérdek szemét borítja. Ez az első bejelentés a településről. A mennyiség nem igazán háztartási, egy menhely lehet, hogy örült volna neki – vagy minden fogyasztásra alkalmatlan. Ez már bűncselekmény, vagy „csak” szabálysértés?
Hazai élelmiszerhulladék körkép
Reális esély van arra, hogy francia mintára belátható időn belül a magyar jogszabályok is rendelkezzenek az élelmiszer-pazarlás megfékezéséről. A hazai üzletláncok előremutatónak tartják a törekvést, de a többségük állítja, már eddig is tett azért, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe.
Fenntartható élelmiszerlánc modell
2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.
Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?
A férfiak pazarlóbbak, mint a nők, legalábbis ami az élelmiszereket érinti. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK) tudományos szaklap legújabb számában publikált kutatás szerint emellett a 30-as éveikben járó korosztály dobja ki a legtöbb élelmiszert a kukába.