Célkeresztben a gyroshús

2018. június 19.

Hírek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gyroshús hozzáadott foszfáttartalmát. 2017 végén nagy vihart kavart a médiában, hogy az Európai Parlament egészségügyi okokból átmenetileg korlátozta volna a gyroshús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gyros fölött. A TVE arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gyrostól.

Tiltólistások lehetnek a kameruni gyümölcsök

2018. május 24.

Hírek

Hamarosan betilthatja a Kamerunból származó gyümölcs és zöldség forgalmazását az Európai Unió, mivel megkérdőjelezhető minősége mellett a kameruni egészségügyi és növényegészségügyi ellenőrző rendszer is megbízhatatlan.

Peszticidteszt-nyertesek: cseresznye és zeller

2018. május 12.

Hírek

Franciaországban egy 5 éves kutatás szerint a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41%-a tartalmazott növényvédő szert. A határértéket azonban csak 2-3%-nál lépte át a peszticid szintje, a szakemberek szerint pedig mindez nem jelent komoly egészségügyi veszélyt. Mi a helyzet Magyarországon, mire kell figyelni? A Laboratorium.hu ennek járt utána…

Nem fenékig tejfel

2018. április 26.

Hírek

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket ellenőrizte élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A 31-ből 15-tel szemben kellett eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszerellenőrzési bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei.

Az E-szám mentesség önmagában nem garancia a termék minőségére

2018. március 8.

Hírek

Mik is azok az E-számok? Valóban ezzel mérgez bennünket az élelmiszeripar? Csak mesterséges anyagoknak lehet E-száma? Mit érdemes néznünk az élelmiszerek csomagolásán? Egy közérthető videó a rengeteg kételyt övező adalékanyagok titkairól.

Életünk során közel 40 dkg csomagolóanyagból származó vegyület kerül a szervezetünkbe

2018. február 10.

Hírek

A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több, mint kétezer riasztást regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek – többek között ez derült ki a SIRHA Budapest kiállításon rendezett konferencián, amelyről a Laboratorium.hu tudósított…

Vajon milyen gyümölcsből készül a málnaszörp?

2018. február 1.

Hírek

Két sajátmárkás szupermarket termék is a dobogóra került a Tudatos Vásárlók Egyesülete 27 málnaszörpöt vizsgáló tesztjében, amelyben nézték a termékek gyümölcs- és málnatartalmát, adalékanyagait, csomagolását és származási helyét. Almalé, cukor, aroma, színezék – amit leginkább iszunk málnaszörp néven.

Kiskapu az új génmódosított szervezeteknek?

2018. január 19.

Hírek

Az Európai Bíróság tegnap jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fogja osztályozni az új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket. Európa szerte vita bontakozik ki az ún. “új nemesítési technológiákról”, amelyet egyes kutatók, mezőgazdasági vállalatok szeretnének kivonni a génmódosítási eljárások szigorúbb engedélyezési köréből. A VILÁG BIOGAZDÁI ELUTASÍTJÁK AZ ÚJ GMO-KAT

Biztonsággal fogyaszthatók a szupermarketekben kapható halak

2017. december 12.

Hírek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29, szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta laboratóriumban. Az édesvízi halak közül az afrikai harcsát, busát, pontyot, pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekk, lazac és tőkehal került a tesztbe. A vizsgált termékek között több hazai is szerepelt, került a tesztbe bio minősítési hal… Tovább »

Ne készítsen műanyagos krumplit!

2017. december 9.

Hírek

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét – a hamarosan hatályba lépő EU-rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal ugyanis lényegében műanyagot eszünk.