Hírek
Egy napos reggelen a gazda a házból kilépve a közel 3000 lakójú baromfitelep felé vette az irányt. Nagy meglepődésére, az állatok egy része elpusztult, egy másik részük levegő után kapkodva feküdt a földön. Kétségbeesve összegyűjtötte az elhullott állatok tetemeit, miközben azon gondolkodott, mit kellene tennie. Legutóbb, amikor beteg volt, az orvos antibiotikumot írt fel neki,… Tovább »
Hírek
Tegnap az Index nyitóoldalán megjelent egy tévhiteket eloszlató cikként beharangozott írás, ami a szabadtartású, a mélyalmos és a ketreces tojástermelést hasonlítja össze, kizárólagosan a legutolsó módszer előnyeit hangoztatva. A témában az ÖMKI azért szólalt fel, mert úgy érzi, hogy a tudományos köntösbe bújtatott, de elavult és egyoldalú információk alapján készített összefoglaló megtévesztő az Olvasók számára,… Tovább »
Hírek
Egyre népszerűbb ősszel a sütőtök fogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Hírek
Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és pazarlást kell mérsékelni, amellyel ráadásul a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodáshoz, valamint a környezeti fenntarthatósághoz is hozzájárulunk.
Hírek
Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak.
Hírek
Egy francia és egy spanyol vizsgálat eredményei összefüggést mutatnak az elfogyasztott élelmiszerek feldolgozási szintje és az egészségi állapot, illetve a korai halálozás között.
Hírek
Az idén június 7-én szervezik meg először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot. Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az értend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. De… Tovább »
Hírek
Tucatnyi cikk született már arról, amely az energiaitalok és a bennük lévő koffein, taurin és más élénkítőszerek egészségtelenségéről vagy káros hatásáról szól, a téma pedig szinte állandóan a közbeszéd része. Egy friss kutatás arra világít rá, hogy a folyamatos energiaital-fogyasztás valóban nem tesznek jót a szívnek.
Hírek
Május 24-én pénteken a II. Globális klímasztrájk keretében világszerte, így több magyarországi városban is tüntetni fognak a klímaváltozás ellen, illetve azért, hogy a politikusok vegyék végre komolyan az ügyet. Budapesten már több mint ezer ember jelezte, hogy elmegy a tüntetésre, ennek kapcsán pedig Pribéli Leventét és Hartmann Johannát, a hazai Fridays For Future szervezőit kereste… Tovább »
Hírek
Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán elérhető kereshető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on érkező esetek is megtalálhatóak.