Egyre drámaibb gleccsereink olvadása

2021. április 29.

Hírek

A világ csaknem összes gleccsere veszít tömegéből, méghozzá gyorsuló ütemben – állapította meg egy tegnap közzétett, minden korábbinál átfogóbb nemzetközi tudományos kutatás. A fontos vízforrást jelentő gleccserek elapadása hosszabb távon víz- és élelemhiányhoz vezethet.

Már most sokkal kevesebb élelmiszert termelünk a klímaváltozás miatt

2021. április 21.

Hírek

Ha azt hinnénk, hogy az élelmiszerbizonytalanság a jövő zenéje, és még nem kell vele foglalkoznunk, tévedünk – már most egyötödével kevesebb élelmiszert termelünk az 1960-as évekhez képest, csak a technológiai fejlődés ezt eddig ügyesen palástolta.

A becsomagolt igazság

2021. március 27.

Hírek

Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih VI. Kerekasztal rendezvényének, melyen az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia szakértői is részt vettek. A középpontban a vásárlók szempontjából is kívánatos megoldási lehetőségek álltak.

A Balaton a világ 31 vizsgált tava között

2020. június 11.

Hírek

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.

Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság

2020. június 7.

Hírek

Az Élelmiszer-biztonság világnapján, 2020. június 7-én a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.

A vegyszerek tárolási szabályai a háztartásokban

2020. március 26.

Hírek

A koronavírus járvány során a lakosság részéről természetes módon megnőtt az igény a védekezéshez fontos háztartási vegyipari termékek iránt, és ez egyúttal a háztartások készletfelhalmozásával is együtt járt. A veszélyesként osztályozott háztartási vegyszerek biztonságosan használhatók, de csak akkor, ha valóban betartjuk a termékcímkén található utasításokat és megfogadjuk az alábbi, tárolásra vonatkozó tanácsokat.

Ne feledjük, gyomrunk a karácsonyi időszakban sem nő meg a kétszeresére! Tippek a maradékmentes karácsonyhoz

2019. december 24.

Hírek

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszer feleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a… Tovább »

Az élelmiszerpazarlás elleni tudatosság is kapott nemzetközi napot

2019. december 20.

Hírek

2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte az ENSZ döntését két új, a táplálkozáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nemzetközi nap és egy nemzetközi év létrehozásáról.

A hátsó ajtón csempészné be az unióba az új GMO-kat az Európai Bizottság!

2019. november 22.

Hírek

Kiskaput nyitna a 2.0-ás génpiszkált növények számára egy a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége birtokába  jutott uniós tervezet. A készülő “A tanyától a tányérig” élelmiszerbiztonsági stratégia javaslatai közé csempészték be brüsszeli bürokraták azt a mondatot, hogy “a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”.