Hírek
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint. A 2023. negyedik negyedévében folytatott felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta. Az élelmiszerhulladék toplista élén továbbra is a készételek állnak, amit a zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk követnek.
Hírek
Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint ez az elpazarolt mennyiség a világ összes éhezője számára napi 1,3 étkezést biztosíthatna. A 2022-ben elpazarolt összes élelmiszer 60%-áért a háztartások a felelősek, 28%-áért az élelmiszeripari szolgáltatók, 12%-áért pedig a kiskereskedők.
Hírek
Általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést a Hungast – közölte Páger Zsolt, a cég üzletfejlesztési igazgatója. A szabadszedéses módszerrel az ételmaradék majdnem a felére csökkenhet.
Hírek
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók.
Hírek
Egyes finn éttermek 12-30 eurós pótdíjat kezdtek kivetni azokra a vendégekre, akik nem eszik meg teljesen a kirendelt ételt. A Sipoo-ban működő thai étterem ételpazarlás csökkentését célzó módszere már Finnország más részein is terjed.
Hírek
Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nébih 4. alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartásokban 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.
Hírek
A jelenlegi globális állattenyésztés egyszerre hajtja és szenvedi el a klímaváltozást: a hőstressz hatására csökken a gazdasági haszonállatok termelékenysége és termékenysége, és növekszik a betegségekkel szembeni fogékonysága és mortalitása. A kukorica lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, ami a sertés- és baromfiágazatnak sem jó hír.
Hírek
Tavaly csaknem 239 ezer nélkülöző ember részesült azokból a lejáratközeli, illetve csomagolási hibás termékekből, amiket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházakból és gyártóktól gyűjtött össze. A szervezet 2022-ben másfélszeresére növelte élelmiszermentő kapacitását, hogy lépést tudjon tartani a növekvő rászorulói igényekkel. Önkénteseik segítségére támaszkodva az idén még több adományt szeretnének célba juttatni.
Hírek
Uniós polgári testület akcióterve került az Európai Bizottság elé az élelmiszerpazarlás megállítására szervezett konferencia záró eseményén, február 12-én. Az uniós államokból érkezett 150 résztvevő egy 23 javaslatból álló csomagot nyújtott át a bizottságnak, melyek egy jogalkotási javaslat részét képezik majd.
Hírek
Ne etessük a kukát! A nagy karácsonyi lakomák után az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni – íme pár tanács. Megmaradt az étel? Ezeket ne tegyük a fagyasztóba!