Zöld technológiákat szállítana Bécs Kínának

2024. május 29.

Hírek

Miközben Magyarországot környezetszennyező kínai ökogyarmattá zülleszti az Orbán rezsim, Bécs szándéknyilatkozatot írt alá a kínai Sencsen várossal arról, hogy a jövőben elmélyítsék az együttműködést a zöld technológiák, a smart city, a digitalizáció és az élettudományok terén. Ez 8 hónapon belül a 3. ilyen megállapodás.

Smart Budapest díjat kapott a józsefvárosi parkolási rendszer

2024. március 25.

Hírek

Díjjal ismerték el a fenntarthatóság és méltányosság értékeit szem előtt tartó józsefvárosi parkolási rendszert. A Smart Budapest díjat Pikó András Józsefváros polgármestere és Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester vette át.

Ki az autóból, ha élhető városokban akar lakni

2024. január 7.

Hírek

Egy hat európai városon (Barcelona, Bécs, London, Örebro, Róma, Zürich) alapuló kutatás szerint, ha a lakosság 10%-a változtatna az utazási szokásain, és nem autóval közlekedne, hanem kerékpárral, a mindennapos közlekedési kibocsátások várhatóan mintegy tizedével csökkennének, alacsonyabb lenne a lég- és zajszennyezés, valamint a zsúfoltság, azaz összességében sokkal élhetőbb környezetet teremthetnénk városainkban.

Biztonságos közlekedés nélkül csak álom marad a fenntartható és élhető város is

2023. július 5.

Hírek

A július 1-jén, az Árpád hídon történt halálos gázolás elsősorban közlekedésbiztonsági és szabályozási kérdéseket feszeget, azonban áttételesen közlekedés- és várospolitikai, sőt, fenntarthatósági kérdéseket is felvet. Mert egy olyan városban, ahol a közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői, a gyalogosok, kerékpárosok és közösségi közlekedők nem érezhetik magukat biztonságban, csupán álom marad a környezeti fenntarthatóság és az élhetőség is.

Ismét Bécs a világ legélhetőbb városa

2022. december 28.

Hírek

Öt év alatt harmadszor fordul elő, hogy a londoni székhelyű The Economist Group kutatásán Bécs nyeri el a világ legélhetőbb városa címet. A Top 10-ben négy másik európai város is szerepel. A 2022-es lista mutatói idén elkezdtek visszatérni a pandémia előtti értékekhez.

A világ legélhetőbb városai  2022-ben

2022. június 25.

Hírek

Újra Bécs az első, egy év kihagyással tért vissza a csúcsra. A listát egyértelműen európai és kanadai városok vezetik, egy nagy kivétel van a top 10-ben, a japán Oszaka. A legrosszabb városok listáját Ázsia és Afrika dominálja.

Gyalogosbarát fejlesztési tervet készített három bécsi kerület

2022. május 23.

Hírek

Szélesebb járdák, több zöld, nagyobb biztonság – három bécsi kerület átfogó fejlesztési tervet készített a gyaloglás ösztönzésére. Az első projektek 2022-ben indulnak, és minden évben megvalósítanak építési beruházásokat, hogy gyalogosbaráttá váljanak. Három további kerület már dolgozik a saját tervén.

Zöld hét 2022/17 tekerés és zöld városi tekergés

2022. április 29.

Hírek

Hírháttér podcastunk 2. részében szólunk többek között az élhető városokról, és a kerékpározás térhódításáról. Szakértőink: Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze, és Halász Áron a  Magyar kerékpárosklub elnökségi tagja, az I bike Budapest főszervezője.

A Stockholm-rendszert is bevetik a Blaha Lujza téren

2022. február 23.

Hírek

Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása a Blaha Lujza téren, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését. A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át.