Ez az ősrégi moha lehet az utolsó mohikán

2023. december 3.

Hírek

Több mint 400 millió éves a Tibeti-fennsíkon őshonos Takakia nevű ritka mohafaj, ami fantasztikus ellenállóképességéről híres. A legszélsőségesebb időjárási körülményekhez alkalmazkodó növényt azonban most mégis a kihalás fenyegeti, méghozzá a gyorsuló klímaváltozás miatt.

Visszaszorulóban Nagy-Britannia őshonos növényei

2023. március 13.

Hírek

Az ember által betelepített növények teszik ki a természetben terjedő fajok többségét Nagy-Britanniában, ahol az őshonos növények több mint fele visszaszorulóban van – derült ki egy húsz évet felölelő tanulmányból, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

Hol támadnak a ragadozók?

2023. február 9.

Hírek

Az USA-ban 1980 óta 9 halálos pumatámadást jegyeztek fel, Indiában 2015-2018 között évente átlagosan 34 emberrel végeztek a tigrisek. Egy friss tanulmány szerint 1950 – 2019 között világszerte 12 nagymacska-, farkas- és medveféle 5440 esetét regisztrálták, amelyek harmada végződött emberi halállal.

Másodlagos és antropogén élőhelyek kutatása

2019. március 08.

Helyszín: Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Programok

A Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke, a MTA Debreceni Területi Bizottság Botanikai Munkabizottsága és a DE Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Botanika Doktori Program Másodlagos és antropogén élőhelyek kutatása címmel workshop-ot rendez Időpont: 2019. március 8. Helyszín: MTA Debreceni Területi Bizottság székháza, I. emelet, Csokonai Terem. Debrecen, Thomas Mann u. 49. Szervezők: Fekete Réka, Löki Viktor,… Tovább »

Így gyilkolják a határkerítések a vadon élő állatokat

2016. november 14.

Hírek

Az akadályok, határfalak kialakítása már korábban is létező dolog volt. A kínai nagy falat i.e. a 3. században kezdték el építeni, ami máig elválasztja az ottani élőhelyeket. A berlini fal a hidegháború alatt keletre és nyugatra osztotta fel Németországot. Manapság a határkorlátok száma a valaha volt legmagasabb. 2010-re 45 új határfal felépítésére került sor Marokkótól… Tovább »

Átalakuló rovarvilág, terjeszkedő rágcsálók

2016. május 26.

Hírek

A települések terjeszkedésével és a népesség növekedésével egyre nagyobb területeket von el az emberiség a természettől. A fokozódó városiasodás összetett módon változtatja meg világunkat és a természeti környezetet. Átalakul a rovarvilág, egyre több rágcsálóval kell együtt élnünk, új, eddig nem látott betegségek, járványok üthetik fel a fejüket, és úgy tűnik, az emberi tevékenység hatásai a… Tovább »