3 új uniós eljárás indult Magyarországgal szemben

2024. január 26.

Hírek

Az Európai Bizottság három ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Akkor tesz így, ha egy tagállamban uniós jogot sértenek, rosszul vagy lassan ültetnek át egy közös jogszabályt. Az eljárás oda-vissza levelezéssel indul, bírósági per, majd pénzbüntetés lehet a vége.

Kell a pénz – itt a szén-dioxid kvóta adó

2023. július 26.

Hírek

Megadóztatja a kormány, amit Orbán nemrég még teljesen ingyenessé tett volna. Az új rendelet alapvetően Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóira vonatkozik – és része a külföldi építőanyag-gyártók elleni hadjáratnak.

A 2022-es évi klímaharc mérlege

2023. január 3.

Hírek

Tökéletesen illusztrálja néhány év végi hír, mennyire vegyes képet mutat a 2022-es év, ha a klímaváltozás elleni harc és a kibocsátáscsökkentés irányába tett erőfeszítések terén elért eredményeket szeretnénk értékelni. A kudarcok mellett áttörést is hozott a klímaváltozás elleni harcban 2022.

Lakossági rezsitámogatás a Fit for 55-ból?

2022. március 13.

Hírek

Az Energiaklub legújabb kutatásában meglepő következtetésre jutott: az Irány az 55%! csomag néhány eleme, az  Energiaadó-irányelv (ETD) reformja és a kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztése, nem érintené kedvezőtlenül a magyar lakosságot. Amennyiben a kormány élne a kompenzálás lehetőségével, a legalacsonyabb jövedelmű háztartások helyzete még javulna is.

Klímasegélyt adhat állampolgárainak az unió

2021. július 25.

Hírek

Új, szigorúbb kibocsátás-csökkentést tervez az Európai Unió, a cél 2050-re elérni a karbonsemlegességet. Vékony a jég, a szennyező fizet elve nem érvényesül maradéktalanul, az energiaárak növekedése várható, de a rászorulók támogatásokat, sőt, kifejezetten segélyt is kaphatnak a Fit for 55 javaslatcsomag szerint.

Csak trükközés fára cserélni a szenet a kazánokban – figyelmeztetnek az európai akadémiák

2020. március 4.

Hírek

Fával fűtünk, biomasszával működő erőművekben termelünk áramot – a jelenlegi európai szabályozás szerint ez megfelel a klímavédelmi céloknak. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC állásfoglalása szerint azonban tévútról van szó: különösen a fapellet égetésével egységnyi elektromos áram előállítása több szén-dioxid kibocsátásával jár, mintha az erőmű szénnel működne.

Magyarság és klímaválság

2018. december 22.

Hírek

Mi Magyarországon csak minimálisan vagyunk befolyással az éghajlatváltozásra, de az éghajlatváltozás 100%-ban befolyásolja a jövőnket. Nem tudjuk megállítani a természeti folyamatokat, a politikai és gazdasági hatásokat sem. Mi is okozzuk. Te meg én.

Kiskapuk nélküli éghajlatvédelmi uniós vállalásokat támogasson a magyar kormány!

2016. július 13.

Hírek

Olyan szén-dioxid kibocsátáscsökkentési uniós vállalásokat támogasson a magyar kormány a közlekedés, az épületek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás terén, amely megfelel a Párizsi Klímamegállapodásnak – ezt kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természtvédők Szövetsége.

Összeomlóban az uniós CO2-kvótarendszer

2015. május 22.

Hírek

Virtuális szén-dioxid-bankot hoz létre Brüsszel, hogy mesterségesen feltornássza az üvegházhatást okozó gáz kibocsátásának költségeit.

Módosulnak az uniós emissziókereskedelem szabályai

2012. november 24.

Hírek

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, amely az EU 2013. január elsején induló új emissziókereskedelmi rendszerének működtetéséhez szükséges uniós szabályokat ülteti át a magyar jogrendszerbe.