Ismeretlen fajokat és hegyeket is találtak a víz alatt és a víz fölött is

2024. április 17.

Hírek

Mi lehet szomorúbb annál, mint hogy egy újonnan felfedezett faj máris veszélyeztetett? Ez a helyzet a tigrismacska egyik alfajával, de valószínűleg a Húsvét-sziget közelében megtalált új állatok sem sokáig örülhetnek. A kanadai Schmidt Ocean Institute kutatói szerint vízi rezervátumot érdemelnének a különleges állatok.

48 új pókfajt fedeztek fel Ausztráliában

2023. november 24.

Hírek

A tudomány számára jó, a pókoktól irtózó emberek számára azonban rémálomszerű az az új tanulmány, mely 48 újonnan felfedezett pókfajt ír le Ausztráliában, melyek mindegyike a dajkapókok (Miturgidae) családjába tartozik.

186 éve kihaltnak hitt fafajra bukkantak Brazíliában

2023. szeptember 21.

Hírek

Egy száznyolcvanhat éve nem látott és kihaltnak vélt fafajt találtak Brazília északi részén. Az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek.

Új projekt indul az óceánok élővilágának alaposabb megismeréséért

2023. április 29.

Hírek

Szakemberek szerint a tengeri élőlényeknek eddig csak kevesebb mint 10 %-át ismerjük, több mint kétmillió faj még felfedezésre vár. Az Ocean Census egyik célkitűzése, hogy a következő tíz évben legalább 100 ezer új tengeri fajt azonosítsanak. Tudósok és felfedezők globális együttműködésén alapuló kezdeményezés indult az óceánok élővilágának még jobb megismerésére a londoni National Institute-ban. Az Ocean Census nevű… Tovább »

Új garnélafajt fedeztek fel a bécsi állatkertben

2021. június 18.

Hírek

Tudományos szenzációt jelentett be a Schönbrunni Állatkert: az egyik akváriumukban élő garnélák egy eddig még nem beazonosított fajhoz tartoznak. A Heteromysis schoenbrunnensisnek elnevezett faj példányai valószínűleg húsz évvel ezelőtt, potyautasként érkeztek Bécsbe.

2020-ban 71 új fajt írtak le a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai

2021. március 12.

Hírek

A kormány által halálra ítéltetett (legnagyobb hazai tudományos gyűjtemény), a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai tavaly 71, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, 6 alfajt és 3 nemzetséget írtak le 28 országból, Afrika déli csücskétől Eurázsián át Új-Guinea szigetéig.

Több mint 50 új fajt azonosítottak brit kutatók idén

2020. december 30.

Hírek

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói. Legkevesebb 12 eddig ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók az elmúlt csaknem öt évben az Atlanti-óceánban.