Nyáron folytatódik a pesti alsó rakpart fásítása

2024. május 26.

Hírek

Idén nyáron megvalósul a pesti alsó rakpart zöldítésének következő lépése: a Margit híd és a Parlament közötti fásított gyalogos sétány kiépítését követően a rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti része is zöldebb lesz.

Faültetéssel a klímaváltozás ellen! – lehet ez akár egy tökéletes születésnapi ajándék is

2024. március 13.

Hírek

Sokan legyintenek rá, mások az életüket szentelik a bolygónk megmentésének. Ma már vitathatatlan tény, hogy a klímaváltozás a nyakunkon van. Tehetünk lépéseket a lassítása érdekében, mégsem teszünk annyit amennyit lehetne. Pedig olykor sok apró emberi mozzanat adná meg azt a lökést, mely nagyot alkothatna. Az előrelépés érdekében például kérhetünk facsemetéket születésnapra vagy szervezhetünk faültetéseket csapatépítő… Tovább »

Nincs utca zöld nélkül: 32 fával zöldült az eddig teljesen kopár Lujza utca

2024. március 11.

Hírek

A  Pikó András vezette Józsefváros tovább zöldül. 2024 februárban fejeződött be a Lujza utca fásítása, melynek során 32 fát ültettek el a kerületi kertészek. Az új fahelyekkel több, mint 140 négyzetméternyi zöldfelülettel növekedett az egyébként korábban teljesen kopár utcakép.

2 millió fának keres helyet a 10 millió Fa

2023. szeptember 24.

Hírek

A 10 millió Fa közösség tíz éve indult, a kezdeményezés keretében azóta több százezer fát és cserjét ültettek az országban  A 10 millió Fa országos közösség folyamatosan keresi az önkénteseket és a pénzforrásokat, idén pedig már olyan földterületeket is, ahová ültethetnek. Bojár Iván András, a közösség vezetője szerint az évek során már megtanulták, hogyan kell… Tovább »

Nem mindenhol érdemes erdősíteni Magyarországon

2022. április 28.

Hírek

A fásítás hasznos, de nem csodaszer az éghajlatváltozás ellen, Magyarország jelentős része nem is alkalmas erdőtelepítésre – olvasható az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak friss elemzésében.

Öngól a Duna-Tisza közi homokfásítás

2021. december 16.

Hírek

A Duna-Tisza közi homokhátságon az 1970-es évektől jelentős szárazodás figyelhető meg, mely veszélyezteti a térség gazdasági termelékenységét és a vízigényes élőhelyek fennmaradását. Jelenleg nincs konszenzus a szárazodást kiváltó tényezők egymáshoz viszonyított szerepéről. A homokfásítás alkonya és az ártérfásítás hajnala.

3 milliárd fa ültetése online számlálóval

2021. december 12.

Hírek

December 9-én az Európai Bizottság az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EEA) közösen közzétett egy adatgyűjtő eszközt – MapMyTree -, amellyel minden szervezet csatlakozhat ahhoz a vállaláshoz, hogy 2030-ig további hárommilliárd fát ültetnek, regisztrálhatják és feltérképezhetik ültetett fáikat, hogy az uniós célt elérő fákat számolják.

Fák Jane-nek: kampányt indított a fák megmentéséért Jane Goodall

2021. október 17.

Hírek

Jane Goodall akciójával az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási törekvéséhez csatlakozott, melynek célja, hogy 2030-ra egy billió új fát ültessenek a Földön. A híres természetvédő és primatológus új faültetési kampányának a neve: „Trees for Jane”, azaz Fák Jane-nek.

Már lehet regisztrálni a Településfásítási Program 2. ütemére

2021. június 11.

Hírek

Folytatódik az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján további egy milliárd forintot biztosít a 10 ezer fő alatti települések számára, így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán újabb 24 ezer fát ültethetnek el Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjában.