Paksi napló – május

2024. június 17.

Hírek

Az Energiaklub havonta frissülő sorozata annak érdekében indult, hogy figyelemmel kísérhető legyen: mi történik Pakson – a kormány által felgyorsítani szándékozott új atomerőmű beruházással és a stratégiai jelentőségűnek bélyegzett paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításával. Ez a 2024 májusi napló.

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra. Zűrzavaros? Ne aggódjon, nem csak Önnek!

2023. december 15.

Hírek

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra, ráadásul a Westinghouse-zal is tárgyal a kormány az ellátásról, de mégsem, mert ez csak sokára esedékes. A francia Framatome által biztosítható 2027-2028 kerül szóba céldátumként az új fűtőelemekre, miközben a Westinghouse Csehországba már akár jövőre is szállíthat üzemanyagot az orosz VVER-440-es erőműhöz. Zavaros ködösítés.

Orbán francia atomblöffje

2023. szeptember 13.

Hírek

Orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet Paks – a kormányfő állítólag erről is beszélt a zárkörű kötcsei találkozón a legközvetlenebb politikai szövetségeseinek. Még nem létező nukleáris üzemanyagot választ a kormány, így az orosz függés tovább marad fenn Pakson. Pávatánc Putyin gazdának és az EU-nak.

Paks II. német helyett francia irányítástechnikát kaphat

2023. június 7.

Hírek

Egyre biztosabb, hogy az új paksi reaktorok irányítástechnikáját a franciáktól vesszük a német Siemens helyett – közölte Párizsban Szijjártó Péter külügyminiszter a hírt, amire régóta számítani lehetett, és ami furcsa mód azzal is összefügg, hogy Lázár János lefújta 115 új Siemens mozdony beszerzését.

Orbánnak atom kell. És ez a franciák biznisze lehet az orosz bukás miatt

2023. április 29.

Hírek

A Framatome jöhet a Siemens helyett Paks II.-be, és a Roszatom lecserélése is szóba jöhet Paks I. fűtőelemellátásában. Támogatja a francia energiaügyi tárca a francia cégek részvételét a Paks II. projektben, amelyben az orosz Roszatom is részt vesz, hiszen a nukleáris energia nem esik oroszellenes uniós szankciók alá. A Roszatom helyett a Westinghouse-tól jöhet Paks1… Tovább »

Módosították Paks II. szerződéseit – most fordul katasztrófába a paksi bővítés

2023. április 11.

Hírek

Megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról, hogy így lehetővé váljon az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása – közölte ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval Moszkvában.

Nagyobb szerepet kaphatnak a paksi bővítésben a franciák

2023. március 26.

Hírek

Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a nukleáris programjában betöltött szerepének növeléséről, ami azt is jelentheti, hogy a paksi atomerőműben a franciák léphetnek az oroszok helyére – értesült a Financial Times.

Újabb elem Orbánék nukleáris pávatáncában

2023. március 14.

Hírek

Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Flamanville-ben.