Hirdetés
greenfo/MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a „nemzetközi liberális sajtóban folyamatosan adagolják az álhíreket” az orosz céggel való kapcsolatról. Az Orbán rezsim nem akar szabadulni Putyin fogságából.

Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A tárcavezető az európai uniós energiaügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy igenis él negatív diszkrimináció az atomenergiával szemben, amit jól mutat, hogy a paksi bővítést itt Európában „folyamatosan gáncsolják”, és „próbálják szankciók alá venni a nukleáris beruházásokat, amelyeket mi rendszeresen kivédünk”.

Azt is mondta, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a Siemens Energy részvételét, és egyelőre nem engedélyezte, hogy a megkötött szerződés alapján leszállítsa a megrendelt berendezéseket. „Folyamatosan adagolják az álhíreket a nemzetközi liberális sajtóban. Legutóbb azt olvashattuk, hogy a magyar kormány elállna a Roszatommal való együttműködéstől, ami színtiszta hazugság. Mi elkötelezettek vagyunk a Roszatommal kilenc évvel ezelőtt megkötött szerződés végrehajtása mellett. Elkötelezettek vagyunk a Paks II. megépítése mellett a Roszatommal (…) Semmi okunk nincsen arra, hogy elálljunk ettől az együttműködéstől” – jelentette ki.

A miniszter szerint amikor a francia Framatome cég szerepének növeléséről van szó, az arra vonatkozik, hogy a Siemens Energy részvételének politikai okokból fakadó berlini blokkolása miatt Magyarország nagyobb mértékben kíván támaszkodni a vállalatra az irányítástechnikai rendszer leszállításában.

Szeretném világossá tenni, hogy a Roszatommal való együttműködésünk kapcsán a tapasztalatok pozitívak, a Roszatommal akarjuk és fogjuk is megépíteni az új paksi blokkokat” – jelentette ki, majd arról is beszámolt, hogy az Európai Unión belül francia vezetéssel, tizenkét ország részvételével nukleáris koalíció alakult, amely ma reggel összeült.

Elmondása szerint hét ország tervez vagy már épít is jelenleg új atomerőműveket, a következő években így „nagy nukleáris újjászületés” várható Európában az észszerűtlen és extrém áringadozások kivédése érdekében. A felek megállapodtak, hogy szorosan együtt fognak működni az atomenergiával szembeni mesterséges, ideológiaalapú negatív diszkrimináció ellen, amelyet az is példáz, hogy minden egyes, nukleáris energiához kapcsolódó engedélyezési eljárás „rétestészta hosszúságúra nyúlik”. Szorgalmazzák, hogy

  • a hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is fair módon igénybe vehetőek legyenek,
  • a jogi és engedélyezési eljárásokat vizsgálják felül, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználása során, és
  • közös képzési programok kidolgozását annak érdekében, hogy legyen elég szakember és kapacitás.

A múlt héten a Financial Times írt arról, hogy a magyar kormány a franciáknál puhatolózik Paks II. ügyében arról, hogy nagyobb szerepet kapjanak a beruházásban. A lap szerint mindez akár odáig is elvezethet, hogy lecserélik az oroszokat az atomerőműben. A hírekre reagálva a Roszatom magyarországi kommunikációs vezetője, Kóti Lóránt azt nyilatkozta: az orosz vállalat megerősíti, hogy kész a projekt megvalósítására, és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel.

Nyitókép: Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapest 2021 aug. 24. kép: Kisbenedek Attila

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás