Zöld hét 2022/16 a greenfo heti hírháttér podcastja

2022. április 22.

Hírek

A mai Föld Napját egy új podcast sorozat indításával ünnepeljük. Mától minden pénteken jelentkezik a Zöld Hét, melyben szakértő vendégekkel beszéljük meg az elmúlt egy hét – számukra fontos híreit. Mai vendégeink Sipos Katalin biológus, a WWF Magyarország igazgatója, és Fülöp Sándor környezetvédelmi jogász az első magyar zöld ombudsman.

Perelhető-e a kormány a klímapolitikája miatt?

2021. szeptember 25.

Hírek

A volt zöldombudsmant, Fülöp Sándort arról kérdezte a Szabad Európa, hogy Magyarországon kikényszeríthetők-e jogi úton a klímavészhelyzet elleni érdemi politikai lépések.

Fülöp Sándor zöldjogász: környezeti felelősség, vagy felelőtlenség?

2021. január 20.

Hírek

Környezetvédelmi engedélyt mindig a környezet pusztítására kérnek. A környezetjog is arról szól, hogy hogyan pusztítsuk óvatosan a környezetet. Kecske és káposztaügyi minisztérium, mint hungarikum. Kell-e nekünk önálló zöldminisztérium? Manapság már egy nagyobb csőszkunyhó is kiemelt állami beruházás lehet, ha 90 milliónál többet költenek rá. A volt zöldombudsman emellett a környezeti perekről, és a civil szféra… Tovább »

Ellensúly néven új közéleti folyóirat indult

2018. december 18.

Hírek

Ellensúly címen új közéleti folyóiratot indított az Ökopolisz Alapítvány. A negyedévente megjelenő lap a hazai közélet aktuális kérdéseivel foglalkozik, s fő célja, hogy hozzájáruljon a politika folyamatainak, eseményeinek jobb megértéséhez.

Illegális versenyek pusztítják a védett területeket

2017. május 25.

Hírek

Befejeződött a károk felmérése az Ős-Sárvíz területén. Az illegális terepautó-verseny súlyos, akár visszafordíthatatlan pusztítást okozott a védett övezetben. A hazánkban is egyre népszerűbbé váló erdei motorozás, terepralizás – amellett, hogy veszélyezteti a túrázók testi épségét – nagymértékben károsítja állat- és növényvilágunkat.

Az új zöldombudsman szerint a környezetvédelem a válság vesztese

2012. november 4.

Hírek

Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős új helyettese az együttműködő alkotmányosság híve, álláspontja szerint az új alaptörvény a korábbinál több felhatalmazást nyújt a természeti értékek védelmére, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ennek a védelemnek a szintje a válság miatt szűkülő erőforrások mellett se csökkenjen.

Szabó Marcel jöhet Fülöp Sándor helyére

2012. szeptember 28.

Hírek

Dr. Szabó Marcelt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének. Prof. Dr. Szabó Máté ombudsman a jelölést az alapvető jogok biztosáról szóló törvény előírásának megfelelően eljuttatta Dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének.

Zöld konferencia a Parlamentben

2012. szeptember 21.

Hírek

Szeptember 20-án a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és partnerei konferencián értékelték a júniusban megtartott nemzetközi “Rio+20” konferencia utáni helyzetet.

Fülöp Sándor sajtóközleménye

2012. augusztus 30.

Hírek

Fülöp Sándor, az alapjogi biztos jövő nemzedékekért felelős helyettese szeptember 1-i hatállyal benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.