Európában mindenhol bejött a 30-as tempó

2023. február 9.

Hírek

Csökkenti a balesetek számát, biztonságosabbá teszi a közlekedést, az embereket átszoktatja a tömegközlekedésre és a kerékpárra, így javítja a levegő minőségét, és csökkenti a zajterhelést. A 30 kilométer/órás felső sebességhatár bevezetése eddig még minden érintett városban bejött. Az EUrologus európai körképe. Európa számos városában bevezették már a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást. Nemcsak egyes lakó-pihenő övezetekben, hanem… Tovább »

Öt dolog, amit a Glasgow-i Éghajlatvédelmi Paktumról tudni kell

2021. november 17.

Hírek

Véget értek az ENSZ COP26 glasgow-i klímatárgyalásai, és leesett a kalapács a 197 ország által elfogadott Glasgow-i Éghajlat-Paktumra. Ha a 2015-ös Párizsi Megállapodás adta meg a keretet az országok számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, akkor hat évvel később Glasgow volt a globális diplomácia ezen csúcspontjának első nagy próbája. Mit tudtunk meg tehát a két hétig… Tovább »

Mit értek el és mit nem Glasgow-ban a mind veszélyesebb klímaváltozás elkerülése érdekében?

2021. november 15.

Hírek

Összefoglalóan úgy értékelhető, hogy a közel 200 delegáció által folytatott glasgow-i egyeztetések során bizonyos ügyekben történt előrehaladás, de a legkritikusabbak esetében elfogadott kompromisszumokkal egyelőre nem sokkal került közelebb a világ e veszélyes folyamat még kellő időben történő megállításához. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár összefoglaló értékelője a COP26 konferenciáról.

Elfogadták Glasgowban a COP26 klímaegyezményt – ismét csalódtunk a politikusokban

2021. november 14.

Hírek

Aki nagy elvárásokkal várta a Glasgow-i klímacsúcs végét, az tévedett. Voltak, akik emelni igyekeztek a tétet, de úgy tűnik, ezeknek nem felelt meg az ENSZ 26. klímakonferenciája. Megkötöttek néhány ígéretes megállapodást, de a kibocsátás-csökkentési vállalások szerények maradtak, és a záróegyezményt is felpuhították.

Az előző klímacsúcsnál több mint kétszer nagyobb volt a glasgow-i szénkibocsátása

2021. november 13.

Hírek

A brit kormány ugyan elkötelezte magát arra, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének Glasgow-ban zajló 26. ülését (COP26) szén-dioxid-semlegessé teszi, a tegnap befejeződött tanácskozás szénkibocsátása azonban több mint kétszer nagyobb lesz – több mint 102 ezer tonna – a két évvel ezelőtt Madridban tartott hasonló klímacsúcsnál.

Váratlan klímaegyezményt kötött Kína és az USA

2021. november 11.

Hírek

“Az Egyesült Államok és Kína között nincs hiány nézetkülönbségekben, de a klímakérdésben az együttműködés jelenti az egyetlen utat a munka elvégzéséhez” – kommentálta John Kerry, az amerikaiak klíma-különmegbízottja Glasgowban a megállapodást, amit az USA és Kína kötött a klímakatasztrófa elleni együttműködésükről.