Eltűnőben az osztrák gleccserek

2024. április 8.

Hírek

Fél évszázadon belül eltűnnek a gleccserek Ausztria hegyvidékéről. Az Osztrák Alpesi Klub mérései 93 gleccser gyors zsugorodását mutatják az elmúlt 3 évben – írja az Euronews.

A nyugat-antarktiszi olvadás immár megállíthatatlan

2023. október 25.

Hírek

Nem számít, mennyivel csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk, egy új tanulmány alapján a század végéig megállíthatatlan lesz a nyugat-antarktiszi jég gyorsuló olvadása – írja a The Guardian. Mindez a tengerszint emelkedése miatt különösen aggasztó, a régió teljes jégborításának eltűnése akár 5 méterrel is növelheti a tengerszintet.

Drámai ütemben olvadnak a svájci gleccserek

2023. október 2.

Hírek

Szélsőséges, 10 % körüli jégveszteséget szenvedtek a  svájci gleccserek az elmúlt két esztendőben – írja az MTI a svájci Krioszféra Megfigyelő Bizottság (SCC) közleménye alapján.

65 %-kal felpörgött a Himalája gleccsereinek olvadása

2023. június 22.

Hírek

Egy friss jelentés szerint 2100-ra akkor is tömegük egyharmadát vagy akár 50 %-át veszíthetik el a gleccserek, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest sikerül 1,5-2 Celsius foknál megállítani. Több milliárd embernek nem lesz ivóvize, ami irdatlan migrációhoz vezethet.

Olvadó gleccserek, egyre veszélyesebb gleccsertavak

2023. február 8.

Hírek

A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek okozta áradások világszerte 15 millió ember életét fenyegetik, a legnagyobb veszélyben az ázsiai települések vannak – írták egy tegnap publikált jelentés szerzői.

Olvadóban az UNESCO jeges világörökségi helyszínei

2022. november 7.

Hírek

A COP27 ENSZ-klímacsúcs ad aktualitást annak a jelentésnek, amelyet az UNESCO 2022. november 3-án tett közzé. Friss elemzésük alapján a világörökségi helyszínek havas-jeges területeinek harmada fog elolvadni 2050-re, köztük olyan neves helyszíneké, mint a Kilimandzsáró vagy a Yellowstone.

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei

2021. szeptember 13.

Hírek

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta. A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. Tömegük 23 %-kal csökkent 10 év alatt a klímaváltozás miatt.

Klímaváltozás élőben: évi 2 métert megy össze egy svéd hegy

2021. augusztus 19.

Hírek

A klímaváltozás következtében olvadó jég miatt a svédországi Kebnekaise-hegy a kilencvenes évek közepe óta több mint 20 métert veszített a magasságából, a hegy déli csúcsának magassága évente több mint két métert csökkent – állapították meg kutatók.

Egyre gyengébbek a Föld életjelei

2021. július 29.

Hírek

A Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll. Ilyenek pl. az üvegházhatású gázok koncentrációja, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is.