Hirdetés
Forrás: euronews

Fél évszázadon belül eltűnnek a gleccserek Ausztria hegyvidékéről. Az Osztrák Alpesi Klub mérései 93 gleccser gyors zsugorodását mutatják az elmúlt 3 évben – írja az Euronews.

A legnagyobb mértékben, 203 métert a Pasterze-gleccser húzódott vissza, a tiroli Rettenbachferner-gleccser pedig 127 métert „fogyott”.Néhány évtizeden belül eltűnnek az osztrák gleccserek. Árnyékos helyeken – talán a Glockner-gleccsernél az északkeleti oldalon, az Oetztal-völgyben maradhatnak foltok. De ‘de facto” 40-45 év múlva egész Ausztria nagyjából jégmentes lesz  – közölte Andreas Kellerer-Pirklbauer, a salzburgi gleccserfelmérő szolgálat vezetője.

Kollégája, Gerhard Lieb szerint “az osztrák gleccserek már menthetetlenek, mert a rendszerek túl lomhák. Ez azt jelenti, hogy az osztrák gleccserek eltűnése a következő évtizedekben megállíthatatlan. Ennek elkerüléséhez már most hótartalékoknak kellene kezdődni kialakulni a magasabban fekvő részeken, hogy a gleccserek stabilizálódjanak, esetleg növekedjenek.

A gleccserek olyan jégtömegek, amelyek a hó és a jég évszázadok-ezredek során történt tömörülésével alakultak-alakulnak ki, és lassan mozognak az alacsonyabb térszínek felé. Olvadásuk az ember okozta éghajlatváltozás egyik legplasztikusabb jele, mivel a gleccserek világszerte gyorsan zsugorodnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás