Ne dobd el, javíttasd meg! Sikeres az osztrák program

2023. április 30.

Hírek

Az elektromos hulladék minimalizálására törekszik Ausztria: nagy sikere van az egy éve indított kezdeményezésnek, amely arra ösztönzi a lakosságot, hogy lecserélés helyett javíttassák meg elromlott elektronikai cikkeiket. Eddig 250 ezer mobiltelefont javítottak meg.

A paksi nukleáris rulett

2022. november 21.

Hírek

Az osztrák Környezetvédelmi Ügynökség ma reggel publikálta a Paks2 telephelyének szeizmológiai kockázataival kapcsolatos jelentését. Ez alapján az osztrákok továbbra is kétségesnek tartják a telephely alkalmasságát, álláspontjuk szerint a kijelölt területen a magyar fél által elvégzett geológiai vizsgálatok alapján is a felszínen elmozdulást okozni képes, aktív (ún. kapabilis) törésvonalak jelenléte valószínűsíthető.

Kiszáradóban a Fertő tó. A magyar oldalról kellene pótolni a vizet?

2022. július 6.

Hírek

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

Iskolák és hivatalok tetején is zöldáramot termel Bécs

2022. január 26.

Hírek

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Klímajeggyel a kevesebb autózásért

2021. október 29.

Hírek

Október 26-tól érvényes Ausztriában az úgynevezett klímaticket, amivel azt szeretnék elérni, hogy többen utazzanak tömegközlekedési eszközökön. Hiába az egyre nyomasztóbb klímaválság, nálunk nem lehet ehhez hasonló lépésekre számítani.