Haldokló erdők Európában

2022. október 21.

Hírek

Németországban a kéregbogarak okoznak óriási károkat az erdőkben, Franciaországban pedig csak idén 65 ezer hektár erdő égett le. A háttérben a magyarázat sok mindenre a klímaváltozás, a globális felmelegedés.

Gyökerestől dőlnek ki a beteg kőrisek a védett területen

2019. augusztus 10.

Hírek

Országszerte pusztulnak a kőris erdők, egy gombás fertőzés miatt pár éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról. A betegség következtében gyökerestől fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, amelyek kidőlve komoly károkat okoznak a környezetükben. Lébény határában a hóvirág tanösvényt veszélyezteti a kőrispusztulás, egy séta szeles időben életveszélyes is lehet a beteg fák miatt.

A gombaölő vegyszereink miatt itt az új alattomos gyilkos

2019. április 8.

Hírek

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok veszélyeiről már sokat hallottunk, ám van egy hozzájuk hasonló – igaz kevésbé ismert – a világ egészségügyi helyzetére nagy kockázatot jelentő kórokozócsoport: a gombaölő szereknek ellenálló gombák.

Megvan a békagyilkos gomba eredete

2018. május 11.

Hírek

Kelet-Ázsia lehet az eredeti hazája a kétéltűeket világszerte pusztító gombának – derül ki egy új nemzetközi kutatásból, amelyet a londoni Imperial College vezetett, és amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, dr. Vörös Judit is részt vett.

Gyilkos gomba fenyegeti a kígyókat

2017. december 23.

Hírek

Az USA területéről Európába is bejutott a kígyókat megtizedelni képes gombás fertőzés, és a tudósok attól tartanak, hogy a globális járványnak katasztrofális következményei lesznek – ahogy megtörtént ez a kétéltűeknél is.

Magyar felfedezések a világ legnagyobb szárazföldi élőlényeiről

2017. november 5.

Hírek

Nagy László és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A szegedi és soproni kutatók eredményei hosszabb távon hasznot hozhatnak az erdészeti védekezésben, és a komplex soksejtűség eredetének megértését is segíthetik.

Darwin hegyesorrú békája is kihalhat

2017. szeptember 28.

Hírek

Egy gombabetegség miatt kihalhat egy Charlas Darwin által felfedezett és az ő nevét viselő békafaj, a Darwin hegyesorrú békája, más néven a Darwin-béka (Rhinoderma darwinii).

Terjedőben a búza rozsdabetegségek

2017. február 9.

Hírek

A búza rozsdabetegsége (gombás megbetegedések egy csoportjának összefoglaló neve, amely odafigyelés hiányában akár a teljes terményt is elpusztíthatja), egyre több helyen üti fel fejét Európában, Afrikában és Ázsiában, olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két új tanulmányában. A betegség Magyarországon is jelen van.