Ennyit ér a méhlegelő a hőségben

2022. június 29.

Hírek

A hőhullám megviseli a pázsitot, ha tövig nyírják, a talaj is jobban kiszárad alatta. A budapesti főtájépítész egy képpárral bizonyítja, hogy miért nem baj, ha kissé rendezetlen a gyep.

Kik laknak a fűben, avagy mire is jó az a sok gyep?

2021. június 2.

Hírek

Amikor a biológiai sokféleség fogalma a hétköznapi életünkben felmerül, akkor legtöbbeknek az erdők, emberi zavarástól viszonylag érintetlen területek élővilága jut az eszébe. Nem is hinnénk, hogy gyepes élőhelyeink, milyen nagy hányadát őrzik természeti értékeinknek.

Tovább “zöldít” az Orbán-kormány

2021. március 23.

Hírek

A nemzeti cirkuszcég előadásokat akar tartani a stadionokban, fűvédőt vesznek 288 millióért. Az EMMI egyik nagyon fontos programja: a„Sportlétesítmények a kultúra szolgálatában”keretében valósul meg. Ha már foci nincs, legalább cirkusz legyen.

Az emberiség hajlamos az orosz rulettre

2020. december 23.

Hírek

Túlélésünk záloga a biológiai sokféleség megőrzése. Miként járul hozzá a kaszálás a biodiverzitás fennmaradásához? Miért baj az, ha ég az esőerdő – és nem baj, ha ég a bozót?  Mi fán terem az elméleti konzervációbiológiai, és a restaurációs ökológia?  Hogyan hasznosulnak a kutatások eredményei a hétköznapokban?

Sokat árt a környezetnek a ház körüli gyep

2020. május 24.

Hírek

Általában a szépen művelt gyep a gazdagság és a jólét szimbóluma, pedig valójában nagyon környezetszennyező, ha ennyire mesterséges füvet ültetünk az udvarunkba. A gyep ugyanis nagyon sok vizet és kémiai anyagot igényel, ráadásul a természetes környezetet is károsíthatja.

A gyepek helyreállításának titka

2019. november 7.

Hírek

A Debreceni Egyetem és a MTA közös Lendület-kutatócsoportjának munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban zajlott gyeprekonstrukció vizsgálatával igazolták a megtelepedési feltételek fontosságát. Az eredményeket a restaurációs ökológia meghatározó lapjában publikálták.

Történelmi emlékhelyek és természetvédelem – Kunhalmok a faji sokféleség megőrzésében

2017. november 26.

Hírek

Az alföldi halmok történelme a rézkorig nyúlik vissza. Ezek az ősi temetkezési helyek azonban nem csak kulturális jelentőséggel bírnak, kiemelt szerepük van a veszélyeztetett sztyeppi növényfajok megőrzésében is. A halmokon megőrzött gyepi élőhely-szigetek jelentősen hozzájárulnak a tájszintű sokféleség fenntartásához, ritka, védett fajok megőrzéséhez.

Elveted, és lesheted – íme a fűmag átverés

2016. március 31.

Hírek

9 sport fűmagkeveréket vizsgált márciusi Szupermenta terméktesztjén a NÉBIH. Az alapos laboratóriumi vizsgálatok ezúttal sem maradtak el, a rangsort pedig a valós ár-érték arány alapján állították fel a szakemberek. A helyzet „nem túl rózsás”, a 9 termékből ötöt ki kellett vonni a forgalomból különböző problémák miatt.