Gombnyomásra etetnek a 26 emeletes kínai disznóólban

2022. november 28.

Hírek

Hatalmas lakóháznak látszó épület áll a kínai Hupej tartomány Ocsou városának szélén, de nem emberek laknak benne: a 26 emeletes épület a világ legnagyobb disznóólja, ahol évente 1,2 millió állatot vágnak le. A dolgozók csak hetente egyszer mehetnek ki.

Mesterségesen előállított hús – ez lenne a jövő?

2022. február 18.

Hírek

Egy izraeli székhelyű startup cég azt tűzte ki célul maga elé, hogy a nagyüzemi állattartást olyan bioreaktorokkal váltaná fel, melyek sejt alapú húst képesek előállítani, ellátva ezzel az amerikai fogyasztókat.

A biobiztonság mítosza – egészségügyi alibi az állattenyésztés további iparosítására

2020. december 5.

Hírek

A haszonállattartásban kitörő járványok egyre gyakoribbak, aggódik a világ: kezdik felismerni a fajok között átlépő vírusok kockázatait. A nemzetközi egészségügy az ipari modell bevezetését sürgeti a veszély megfékezése érdekében. A kereskedelmi igények miatt megalkotott „biológiai biztonságiˮ szabályok azonban az egészséget, az ökoszisztémát és a kisgazdaságokat is súlyosan fenyegetik.

Az akvakultúra károsabb, mint a marhahús

2018. június 6.

Hírek

Az élelmiszertermelés környezeti hatásainak eddig legátfogóbb elemzését készítették el brit és svájci kutatók, adataik alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása az egyedüli leghatásosabb mód a bolygónkra gyakorolt környezeti hatás csökkentésének.

A humusz napi zöld ajánlásai

2018. június 4.

Hírek

Így zöldítsük hétköznapjainkat: Húsmentes Hétfő; Kapcsold ki! Kedd; Szelektáló Szerda; Csomagolásmentes Csütörtök; Pálmaolajmentes Péntek; Slow Szombat; Víztakarékos Vasárnap.

A húsigényt fedező takarmánynövény termesztés pusztítja bolygónkat

2017. november 15.

Hírek

Egy WWF jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60%-áért a hús alapú étrend tehető felelőssé, ami hatalmas terhet ró a Föld erőforrásaira. Az új jelentés arra figyelmeztet, hogy a hús iránti globális igény romboló hatással van a környezetre, melyet az állatoknak szánt takarmánynövény-termesztésével keltünk.