Újabb Roszatom hiba. Mi fizetjük Paks 2 kiegészítő hűtését?

2023. december 21.

Hírek

A paksi bővítés új Roszatom-felelőse elismerte, hogy a Duna nem lesz elég. Nem árulta el, mi lesz a megoldás, és mennyibe kerül. Az Oroszországban gyártott alkatrészeket a Fekete-tengeren és a Dunán fogják behajózni. Az oroszoknak „időbe telt”, mire elsajátították az európai engedélyezési eljárási rendet.

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra. Zűrzavaros? Ne aggódjon, nem csak Önnek!

2023. december 15.

Hírek

Mégiscsak jön alternatív fűtőelem Paksra, ráadásul a Westinghouse-zal is tárgyal a kormány az ellátásról, de mégsem, mert ez csak sokára esedékes. A francia Framatome által biztosítható 2027-2028 kerül szóba céldátumként az új fűtőelemekre, miközben a Westinghouse Csehországba már akár jövőre is szállíthat üzemanyagot az orosz VVER-440-es erőműhöz. Zavaros ködösítés.

Történelmi mélypontig apadhat a Duna

2023. október 20.

Hírek

Miközben Orbán Viktor a napokban óriási vízbőségről hadovált a parlamentben, a Duna vízállása hamarosan elérheti a történelmi mélypontot: Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány centivel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett, a következő napokban pedig számos mérési ponton e szint alá süllyedhet, aminek következményeivel számolni kell.

A klímaváltozás miatt jóval később térülhet meg Paks II.

2023. augusztus 10.

Hírek

Az atomenergiával kapcsolatban általában az egyik legerősebb érv az, hogy megbízható, stabil, ezért a magyar energiamixben például nagy szükség van rá a labilisabb megújulók mellett. Csakhogy a klímaváltozás miatt egyre melegedő Duna csúsztatja az új atomerőmű megtérülését, és komoly ökológiai problémákat is okozhat, ha a felmelegedést a tervezésnél nem veszik figyelembe.

Túl meleg a Duna, csökkenteni kellett a paksi atomerőmű teljesítményét

2023. július 14.

Hírek

Jelentősen csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű július 13-án csütörtökön a Duna túl meleg hőmérséklete miatt. Az erőmű közleménye szerint a Duna vízhőmérséklete az erőmű mérési szakaszánál elérte a 29,72 Celsius-fokot, ezért 16 óra 30 perctől a 2., 3. és 4. blokkokon összesen 240 megawatt leterhelést hajtanak végre.

A hűtővíz hatása a dunai halakra

2023. február 5.

Hírek

Magyar kutatók a Paksi Atomerőmű elhasznált hűtővizének a Dunára gyakorolt hatásait vizsgálva igazolták, hogy a halállomány szerkezetét elsősorban az emberi hatások határozzák meg.

A Google 15 milliárd literes vízlábnyoma

2022. december 28.

Hírek

Óriási, a felhasználó számára gyakorlatilag láthatatlan adatközpontok állnak a zökkenőmentes netezés mögött. Ezeknek óriási villamosenergia és hűtővíz igényeik vannak. A Google titkolta, de most kiderült, mennyibe kerül az ön kényelmesen netezése: 15 milliárd liter édesvízbe évente.

Veszélyben a világ energiatermelése a klímaváltozás miatt

2022. október 12.

Hírek

Az ENSZ szakosított intézményeként az éghajlat és a vízkészlet kérdéseivel foglalkozó Meteorológiai Világszervezet (WMO) klímafigyelő szolgálatának tegnap Genfben bemutatott éves jelentése szerint az üvegházhatást keltő gázkibocsátás 3/4-éért az energiaszektor felelős, így alapvető a kibocsátás összetételének radikális megváltoztatása.