David Attenborough keményen kiállt a méhlegelők mellett

2024. május 14.

Hírek

A napokban 98 éves világhírű természetvédő – filmes ismeretterjesztő szerint július közepéig érdemes elrakniuk a fűnyírót a kerttulajdonosoknak, hogy megmentsék a beporzókat. A britek 60 év alatt elveszítették a természetes legelőik és kaszálórétjeik 97%-át!

Tévhitek a Natura 2000 gyepterületekkel kapcsolatban

2024. március 18.

Hírek

Lassan már közeledik a tavasz, így talán időszerű néhány olyan fontos előírás felfrissítése a NATURA 2000-es gyepterületek vonatkozásában, amikkel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban.

Miért nem nyírják már le a füvet?

2023. május 26.

Hírek

Tavasz végén, pláne ha sok eső esett, mindig felerősödik a nagy “miért nem nyírják már le a füvet?” vita. Ez általában minden évben megelőzni szokta a nagy nyári “miért van kiégve a fű és miért porzik a talaj?” vitát. Az eligazodásban segít Budapest főtájépítésze.

Falco kiszagolta a kaszálások áldozatait is

2021. augusztus 4.

Hírek

Falcot 8 év aktív szolgálat után nyugdíjazták. A mérgezett ragadozómadár tetemek után nemrég a kaszálások okozta természeti károk felmérésében is bevetették a méregkereső kutyát. Sajnos sok munkája volt, mivel rengeteg fürge gyík, fácán, mezei nyúl, őz, mezei pacsirta, fürj, mezei pocok, güzüegér, és pirókegér nem tudott elmenekülni a gyilkos gépek elől.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

2021. augusztus 2.

Hírek

Az MME méreg-és tetemkereső kutyás egysége az elmúlt hét évben már bizonyította eredményességét a mérgezett vadállatok felkutatásában. Az egység azonban más természetvédelmi problémák esetén is hatékonyan bevethető, így például a kaszálások során elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok, az akaratlanul okozott természetvédelmi kár felderítésében.

De miért lett a NER fő ellensége Soros és a migránsok után a városi fű?

2021. június 7.

Hírek

Igazán alávaló, talán minden eddiginél alávalóbb háborút folytatnak a NER propagandamédiái azon ellenzéki – különösen DK-s fővárosi – önkormányzatok ellen, akik idén úgy döntöttek: felhagynak azzal a hagyományos menetrenddel, hogy tavasztól egy-másfél havonta egyentarrá nyíratják a parkok és egyéb szórvány zöldterületek füves, bokros rétjeit.

Főként a korai kaszálás miatt csökkent hatalmasat a madarak száma 20 év alatt

2021. június 1.

Hírek

A szántóföldekről és rétekről a madarak 40 százaléka eltűnt 1998 óta. A BirdLife Ausztria állatvédő szervezet szerint 61 %-kal kevesebb rozsdás csukot (Saxicola rubetra), 48 %-kal kevesebb erdei pityert (Anthus trivialis) és 34 %-kal kevesebb citromsármányt (Emberiza citrinella) számoltak össze.