Most akkor mennyire antizöld a kapszulás kávé?

2019. május 13.

Hírek

Bár az elhasznált kávékapszulák után keletkező hulladék nem kevés, egy új kutatás szerint ez a fajta kávéfogyasztás még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, mint az alternatív kávéfőzési módszerek.

Mi van a kávéban?

2019. április 9.

Hírek

Természetesen kávé, de milyen? A darált változatoknál nem lehetünk biztosak minden esetben afelől, hogy a kávé ténylegesen honnan származik, és rajta kívül mi van a keverékben. A Szent István Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy azonosítsák a kávéminták eredetét.

A klímaváltozás miatt is drágul a kávé

2018. november 21.

Hírek

A hosszútávú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.

Mennyi kávét igyak ahhoz, hogy hosszú életű legyek?

2017. október 8.

Hírek

Kávézással bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség, a májbetegségek, a Parkinson-kór elkerülésének esélye is javul. A rák elkerülését a kávé antioxidáns összetevőinek tulajdonítják. Egy másik tanulmány viszont éppen a kávéfogyasztással együtt járó csökkenő élettartamról beszélt. Darvas Béla ökotoxikológus professzor írása.

Eltüntetheti a kávét a klímaváltozás

2016. szeptember 6.

Hírek

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek szerint 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt 50 %-kal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek.

A kávé nem rákkeltő, de a túl forró teától óvakodjon

2016. június 15.

Hírek

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet, a WHO levette a rákkeltő anyagok listájáról a kávét, de a túl forró italokról azt állapították meg, hogy valószínűleg növelik a rák kialakulásának esélyét. A nyelőcsőrák a rák 8. leggyakoribb oka a világon, és a rák okozta halálozás egyik fő oka, amely körülbelül 400 000 esetben vezetett halálhoz 2012-ben.

Vihar előtti csend – elfogyhat a kávé is?

2015. december 5.

Hírek

A WWF jelentése szerint a fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is.

Hoppá! Kicsírázik a kávéspoharam

2015. március 8.

Hírek

Egy amerikai székhelyű vállalat vetőmagokkal teletűzdelt kávéspoharat fejlesztett, amelyből a hagyományos felhasználás után új élet sarjadhat. Csak az USA lakosai évente 146 milliárd hulladékpoharat termelnek.

A szárazodás betehet élvezeteinknek

2014. március 12.

Hírek

Az időjárási anomáliák, pl. a növekvő aszály nem csak a kávét és a narancslevet veszélyezteti a világpiacokon: a mandulatermés is emiatt fog visszaesni az előrejelzések szerint. És mi lesz az ausztrál mákkal?

Biodízel kávézaccból

2013. szeptember 22.

Hírek

Kávézaccból állítottak elő biodízelt az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói. Az egyetem két hallgatója és egy professzora 2010-ben vágtak bele a projektbe és egy ötgallonos vödörbe gyűjtötték az egyetem kampuszán működő kávézóból a zaccot.