Melyik a legfenntarthatóbb kávéfőző irodába?

2024. február 11.

Hírek

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, és sokan nem tudnak nélküle elképzelni egy napot sem. Az irodai munkavégzés során is fontos szerepet játszik, hiszen segít a koncentrációban, a fáradtság leküzdésében és a hangulat javításában. De vajon milyen kávéfőzőt érdemes választani az irodába, ha a fenntarthatóságra is figyelni akarunk?

Öntsünk tiszta kávét a bögrébe!

2023. szeptember 29.

Hírek

Szeptember 29-én ünnepeljük itthon és még számos országban a kávé napját. A nap eredete nem ismert, de évről-évre egyre több kávé fogyasztó és kávézó csatlakozik a kezdeményezéshez. A nap célja a kávé létezésének ünneplése mellett, a kávé társadalmi és környezeti hatásaira  való figyelemfelhívás is.

Tartja magát a méltányos kereskedelem forgalma Magyarországon

2023. július 26.

Hírek

Megtorpant a Fairtrade térnyerése Magyarországon az elmúlt két évben, de már érzékelhető a trend megfordulása. A méltányos kereskedelem piacát a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2022-es évre vonatkozó mérések.

Unokáink már nem fognak kávézni?

2022. március 21.

Hírek

A kávé hatóanyaga, a koffein az alkohol mellett a világ másik legelterjedtebb pszichoaktív drogja. Az emberiség fele bolondul érte, becslések szerint 500 milliárd csésze kávé fogy el évente. Ódákat zengedeznek róla, most mégis úgy tűnik, hogy hamarosan luxuscikké válhat, de akár örökre el is tűnhet az életünkből.

A kávé segíthet megmenteni az erdőket

2021. december 2.

Hírek

A trópusi erdők nagyon fontos szerepet játszanak a bolygó ökoszisztémájában, ezért akkora probléma, hogy az erdőirtás és erdőtüzek miatt folyamatosan pusztulnak. A kávéhulladék viszont segíthet a megmentésükben.

Brüsszel hadüzenete az erdőirtásnak bizonyos termékek import tiltása

2021. november 18.

Hírek

Megtiltaná az Európai Unió azoknak a termékeknek az importját, amelyek erdőirtással nyert területekről származnak. A tegnap bemutatott javaslat céja, hogy a közösség vásárlóerejét felhasználva gyakoroljon nyomást az érintett cégekre, így előmozdítva a fenntarthatóság ügyét.

Lehetne fenntarthatóbb a kávénk

2021. január 7.

Hírek

Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemnek, a marhahúsnak. Egy eszpresszó szénlábnyomát 0,28-ról akár 0,06 kilogrammra lehetne csökkenteni brit kutatók szerint.

Főszerkesztői vállalás: kizöldítem a konyhámat!

2019. október 18.

Hírek

Aki ismer engem, tudja, hogy nem vetem meg a jó ételeket, főként ha valami gusztusos  húsféle is illatozik a tányéron. Komoly kihívásnak tűnt, hogy a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöldportál főszerkesztőként azzal a vállalással csatlakoztam, hogy minden lehetséges szempontból zöldebbé, ökotudatosabbá teszem a konyhámat, és ebbe bizony az étkezés is beletartozik.

Fókuszban a biopamut és az FSC

2019. július 10.

Hírek

A Tchibo webáruháznál kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy termékeik ne csupán minőségükkel járuljanak hozzá vásárlóik gyarapodásához, hanem azáltal is, hogy fenntarthatósági irányelveik betartásával a környezetet is a lehető legkevésbé terheljék.

Kávékapszulából saláta.

2019. június 15.

Hírek

A kávékapszulák brutális népszerűsége tovább növeli a fogyasztói/kényelmi társadalom  hulladéktermelését. Mi legyen az alumínium kapszulával és a kávézaccal? Újrahasznosítás szingapúri módon.