Főszerkesztői vállalás: kizöldítem a konyhámat!

2019. október 18.

Hírek

Aki ismer engem, tudja, hogy nem vetem meg a jó ételeket, főként ha valami gusztusos  húsféle is illatozik a tányéron. Komoly kihívásnak tűnt, hogy a dm Kezdd kicsiben! kezdeményezéséhez a Zöldunió felkérésére zöldportál főszerkesztőként azzal a vállalással csatlakoztam, hogy minden lehetséges szempontból zöldebbé, ökotudatosabbá teszem a konyhámat, és ebbe bizony az étkezés is beletartozik.

Fókuszban a biopamut és az FSC

2019. július 10.

Hírek

A Tchibo webáruháznál kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy termékeik ne csupán minőségükkel járuljanak hozzá vásárlóik gyarapodásához, hanem azáltal is, hogy fenntarthatósági irányelveik betartásával a környezetet is a lehető legkevésbé terheljék.

Kávékapszulából saláta.

2019. június 15.

Hírek

A kávékapszulák brutális népszerűsége tovább növeli a fogyasztói/kényelmi társadalom  hulladéktermelését. Mi legyen az alumínium kapszulával és a kávézaccal? Újrahasznosítás szingapúri módon.

Most akkor mennyire antizöld a kapszulás kávé?

2019. május 13.

Hírek

Bár az elhasznált kávékapszulák után keletkező hulladék nem kevés, egy új kutatás szerint ez a fajta kávéfogyasztás még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, mint az alternatív kávéfőzési módszerek.

Mi van a kávéban?

2019. április 9.

Hírek

Természetesen kávé, de milyen? A darált változatoknál nem lehetünk biztosak minden esetben afelől, hogy a kávé ténylegesen honnan származik, és rajta kívül mi van a keverékben. A Szent István Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy azonosítsák a kávéminták eredetét.

A klímaváltozás miatt is drágul a kávé

2018. november 21.

Hírek

A hosszútávú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.

Mennyi kávét igyak ahhoz, hogy hosszú életű legyek?

2017. október 8.

Hírek

Kávézással bizonyos ráktípusok, a cukorbetegség, a májbetegségek, a Parkinson-kór elkerülésének esélye is javul. A rák elkerülését a kávé antioxidáns összetevőinek tulajdonítják. Egy másik tanulmány viszont éppen a kávéfogyasztással együtt járó csökkenő élettartamról beszélt. Darvas Béla ökotoxikológus professzor írása.

Eltüntetheti a kávét a klímaváltozás

2016. szeptember 6.

Hírek

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek szerint 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt 50 %-kal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek.

A kávé nem rákkeltő, de a túl forró teától óvakodjon

2016. június 15.

Hírek

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet, a WHO levette a rákkeltő anyagok listájáról a kávét, de a túl forró italokról azt állapították meg, hogy valószínűleg növelik a rák kialakulásának esélyét. A nyelőcsőrák a rák 8. leggyakoribb oka a világon, és a rák okozta halálozás egyik fő oka, amely körülbelül 400 000 esetben vezetett halálhoz 2012-ben.

Vihar előtti csend – elfogyhat a kávé is?

2015. december 5.

Hírek

A WWF jelentése szerint a fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek (mint például a kávé vagy a narancs) elérhetőségének és árának megváltozásában is.