A rovat kizárólagos támogatója

Megtiltaná az Európai Unió azoknak a termékeknek az importját, amelyek erdőirtással nyert területekről származnak. A tegnap bemutatott javaslat céja, hogy a közösség vásárlóerejét felhasználva gyakoroljon nyomást az érintett cégekre, így előmozdítva a fenntarthatóság ügyét.

– 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdőt veszítettünk el. Ez nagyobb terület, mint a teljes Európai Unió. Az olyan áruk iránti uniós kereslet, mint a pálmaolaj, a szója, a fa, a marhahús, a kakaó és a kávé, az erdőirtás erős mozgatórugói. Egyre több polgár akarja, hogy vessünk véget ennek.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért felelős uniós biztos is méltatta az elképzelést: “Ez a javaslat valóban úttörő. És ezúttal valóban büszkén mondhatjuk, hogy új utat tör, hiszen nemcsak az illegális erdőirtásokat célozza, hanem a mezőgazdaság terjeszkedéséből fakadó összes erdőirtást.”

A törvénytervezet előírná a cégeknek, hogy igazolják, termékeik nem erdőirtással nyert területről származnak. A cél az, hogy a születendő törvényt mind a 27 európai uniós tagország átvegye. Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerint egyre nő a terv támogatottsága.

Virginijus Sinkevicius, az EU környezetért és óceánokért felelős biztosa a Financial Times -nak elmondta, hogy Brüsszel az új törvénnyel hat mezőgazdasági terméket venne célba, ezek a marhahús, szója, pálmaolaj, kávé, kakaó és fűrészáruk.

A szabályozás értelmében az EU-ban tevékenykedő vállalatoknak bizonyítaniuk kellene, hogy nem adnak el olyan terméket az EU piacán, amelynek felhasználása illegális erdőirtáshoz vagy erdőpusztuláshoz kapcsolható. A törvénytervezetet az EU-s kormányoknak is jóvá kell még hagyniuk az Európai Parlamentben.

A fent nevezett hat termék, amelyek esetében fennállna a korlátozás, az EU árupiaci importjának 19%-át teszi ki. A cél az lenne, hogy csökkentsék az EU-s állampolgárok hozzájárulását az illegális erdőirtáshoz és az ott élő fajok kipusztulásához.

A törvényjavaslat értelmében a vállalatoknak bizonyítaniuk kell, hogy az általuk az egységes piacon értékesített termékek nem kapcsolódnak 2020. december 31-től kezdődően semmilyen erdőirtási vagy –pusztulási tevékenységhez. Azok, akik nem adnak pontos információkat a nemzeti hatóságoknak műholdképekkel, éves forgalmuk 4 százalékáig terjedő bírságra számíthatnak

Sinkevicius szerint ez nem fog többletterhet jelenteni a vállalatoknak, és kiemelte, hogy az intézkedések költsége jóval alulmúlja az ebből származó előnyöket.

A környezetvédő szervek üdvözölték a javaslatot, ugyanakkor sokan kritizálják azt, amiért nem vonja be a tiltólistás termékek közé a kaucsukot, ami az utóbbi időben az erdőirtások fő mozgatórugójává vált a gumigyártás miatt. A Current Biology újságban publikált egyik tanulmány szerint öt millió hektárnyi trópusi esőerdőt vágtak ki Délkelet-Ázsia területén a szub-szaharai Afrikában 2003 és 2017 között a kaucsukültetvények miatt. Az EU-s biztos azt is elmondta, hogy az EU az törvénynél azt nézte, hogy mely termékeknek van a legnagyobb hatása az erőirtásra, de hozzátette, hogy a jövőben frissíthetik ezt a listát, főként ha úgy látják, hogy a kaucsuk felé mozdulnak el az arányok.

Ugyancsak most tervez Brüsszel egy olyan javaslatot is előterjeszteni, ami megakadályozná az EU-s országokat a szemét szegényebb országokba való exportálását, hacsak nem tudják vállalni azt, hogy fel tudják dolgozni a hulladékot- írta a potfolio.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás