Mit értek el és mit nem Glasgow-ban a mind veszélyesebb klímaváltozás elkerülése érdekében?

2021. november 15.

Hírek

Összefoglalóan úgy értékelhető, hogy a közel 200 delegáció által folytatott glasgow-i egyeztetések során bizonyos ügyekben történt előrehaladás, de a legkritikusabbak esetében elfogadott kompromisszumokkal egyelőre nem sokkal került közelebb a világ e veszélyes folyamat még kellő időben történő megállításához. Faragó Tibor, c. egyetemi tanár összefoglaló értékelője a COP26 konferenciáról.

A sikeres klímapolitika csak társadalmi igazságosságra épülhet

2021. november 12.

Hírek

Simon Kofe, a csendes-óceáni szigetcsoport, Tuvalu külügyminisztere térdig a vízben állva üzent a glasgow-i klímakonferencia résztvevőinek. Bolygónk védelme ma az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás, de a konkrét és hatékony eredményekre csak akkor van esély, ha az intézkedések mögött társadalmi támogatottság áll. Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterének véleménycikke.

Orbán klíma hintapolitikája

2021. november 7.

Hírek

A magyar kormányfő egyelőre csak azt ismételgeti, mit nem fogad el az uniós légszennyezés csökkentésért folytatott küzdelemben. Pótmegoldásként pedig csak ellentmondásos lózungokat hoz fel.

Áder egy őszinte mondata, és a zöld lufi

2021. november 3.

Hírek

Köztársasági elnök úr! Érdeklődéssel olvastam a tegnapi klímacsúcson mondott beszédét és ez a mondat külön megfogott, mert őszinte: “A köztársasági elnök szerint először is őszinte számvetésre van szükség az egyes országok eredményeit illetően, és a PR-mutatványok helyett cselekvés kell.”

Időhúzásra játszik Magyarország klímaügyben

2020. december 13.

Hírek

A kormány azt próbálja elérni, hogy a kibocsátáscsökkentési részcélok meghatározása ne az Európai Bizottság, hanem a Tanács (a kormányok) joga legyen, és egyhangú döntést igényeljen.

Van okunk ünnepelni a Párizsi Megállapodás 5. születésnapját?

2020. december 9.

Hírek

A Párizsi Megállapodás megszületése ünnepnapnak számított a nemzetközi klímapolitika történetében. A világ országai 2015-ben rögzítették: a klímaváltozás mindannyiunkat fenyeget, és közös felelősségünk, hogy megállítsuk. A Párizsi Megállapodás 5. születésnapján az ünnepléssel még sajnos várnunk kell.

Évről évre romló osztályzatot kap éghajlatvédelemből Magyarország

2020. december 8.

Hírek

Tovább romlott Magyarország helyezése a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (Climate Change Performance Index), amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra Bonnban. Az Orbán-kormány a “nagyon gyenge” kategóriába küldte hazánkat, a két évvel ezelőtti 42. helyről mára az 50. helyre csúsztunk vissza.