A NER már a hibrid erőművi piacon is nyomul

2024. június 12.

Hírek

Villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet adtak át a Veszprém vármegyei Öskün, amely – Közép-Európában egyedülálló módon – hat órán keresztül képes tárolni a napenergiát.

Közelíti Magyarországot a klímasemlegességhez, de továbbra sem érjük el vele.

2023. október 16.

Hírek

Szeptember elején tette közzé a magyar kormány a frissített Nemzeti Energia és Klímatervet (NEKT), ami kulcsfontosságú stratégiai dokumentum a 2050-es, törvényben foglalt klímasemlegességi cél eléréséhez. Közelítjük a klímasemlegességet, de továbbra sem érjük el vele. A NEKT szakmai-civil értékelése.

Túlélésünk záloga zöldfelületeink óvása és kiterjesztése

2023. július 18.

Hírek

Az 1981-2010 közötti megfigyelések alapján évente átlagosan 2 hőségnap volt a fővárosban, azaz amikor a napi maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 Celsius-fokot. A különböző klímamodell szimulációk alapján ez mindenképp nőni fog, a század közepére 18-28, a század végére pedig 24-50 napra.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata: most kell a jövőt átgondolni! 

2023. április 18.

Hírek

A Nemzeti Energia- és Klímatervet (NEKT) június 30-ig kell Magyarországnak mint uniós tagállamnak frissítenie. Ez jó lehetőség a középtávú hazai klíma- és energiapolitika irányainak, programjainak átgondolására, az energiaátmenet felgyorsítására. A most elindult „Együtt a másfél fokért” LIFE projekt keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége a felülvizsgálati folyamatot szakmai javaslatokkal segíti.

Magyarország a sereghajtók között az éghajlatvédelemben

2022. november 16.

Hírek

59 ország közül Magyarországot az 50. helyre rangsorolja az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató CCPI 2023, amelyet Sarm es-Sejkben, az ENSZ 27. klímacsúcsán hoztak nyilvánosságra, és amely a vizsgált országoknak a klímaváltozás ellen tett intézkedéseit értékeli.

Giorgia Meloni – zöld konzervatív vagy klímaszkeptikus szélsőjobboldali?

2022. október 2.

Hírek

A múlt heti olaszországi választás eredménye hozta a papírformát – a szavazók Giorgia Melonit, a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) jelöltjét tartották legalkalmasabbnak az ország vezetésére, aki a pozíció betöltésével az ország első női miniszerelnöke is. Hogyan hathat ez a klíma és zöld ügyek területére?

Siralmas az Orbán-kormány zöld teljesítménye – az Éghajlatváltozási Teljesítményindexben uniós sereghajtók lettünk

2022. szeptember 2.

Hírek

Magyarország teszi a legkevesebbet a klímavédelemért az EU-n belül. 2 éve az Orbán kormány épp zöld arculatot próbált hazudni magának, a főpecás meg szomorúan billegette a bajszát, hogy “mérbántyákamagyart”, mikor klímabajnokok vagyunk? Nos ebben a friss felmérésben a fairtós rendeletek, a lignitbányászat mátrai erőműves felfuttatása, benne sincs, ahogy az sem, hogy energiahatékonyság és megújulók (pl.… Tovább »

Tory zöldpolitika? Brit miniszterelnök-jelöltek zöld szemszögből

2022. július 29.

Hírek

Szeptember 5-én választják meg a Konzervatív Párt vezetőjét, egyben az Egyesült Királyság következő miniszterelnökét. Az első szavazási forduló alapján Rishi Sunak, volt pénzügyminiszter és Liz Truss, külügyminiszter verseng a vezetői tisztségért, akik a hátramaradó bő egy hónapos kampányidőszakban várhatóan számos, főként gazdaságpolitikai témában vitatják majd meg elképzeléseiket. Be mennyire zöldek?

Kollektív öngyilkosságra készül az emberiség

2022. július 19.

Hírek

Kollektív cselekvés vagy kollektív öngyilkosság? A döntés a kezünkben van –  mondta a klímapolitikával foglalkozó miniszterek berlini nemzetközi találkozóján António Guterres.