Az ipari vállalkozások 91 %-át sújtja az erőforráshiány, hangsúlyosabbá téve a körforgásos gazdaság fontosságát

2024. április 8.

Hírek

A legújabb jelentés szerint az erőforráshiány költségnövekedéshez, az ellátási lánc akadozásához és a termelés lelassulásához vezet. A legtöbb vállalkozás támogatja a körforgásos gazdaságra vonatkozó szabályozásokat, és több ilyen célú beruházást tervez az elkövetkező 3 évben, bár nincs egységesített megközelítés, és lassú az alapvető gyakorlatok átvétele.

Acélcsarnok: a körforgásos megoldás

2024. március 21.

Hírek

Ugyan ez a trend egészen újkeletűnek mondható, az acélcsarnokokat gyártó belga Frisomat immáron több mint négy évtizede a körforgásos gazdaság elveit követi, így a fenntarthatósági törekvések a kezdetektől áthatják a szervezet működésének egészét.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek a műanyagszemét miatt

2024. február 23.

Hírek

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja.

Jobban kellene figyelni a vízvisszatartásra, de még inkább az akkugyárakra

2024. február 19.

Hírek

A környezetvédelem számos területén van még hová fejlődniük az uniós tagállamoknak, pl. a hulladékgazdálkodásén és a levegőminőségén. Az EU-s szabályokat nem minden esetben alkalmazzák megfelelően, lenne tennivaló az energiaszegénységgel, a vízválsággal és a Natura 2000 területek kezelésével is – derül ki az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosával, Virginijus Sinkevičiusszal készült HVG interjúban, amelyben szóba kerülnek a… Tovább »

Minden lakás kap egy ötliteres gyűjtőt a Mohutól

2023. december 19.

Hírek

Fokozatosan vezeti be a Mohu a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtését. A szolgáltatás januártól a következő városokban indul: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezetei.

Jönnek a zöld munkahelyek, de hiányzik a képzett munkaerő

2023. november 22.

Hírek

A klímasemleges gazdaságra való átálláshoz környezet- és klímabarátabb munkahelyekre van szükség, amelyek már úton is vannak: a megújuló energiákba történő befektetés másfélszer annyi munkahelyet teremt, mint ha a fosszilis iparágba fektetnénk be azt a pénzt. Az EU is igyekszik ezt támogatásokkal elősegíteni (Igazságos Átmenet Alap), azonban világszerte csak minden 8. munkavállaló rendelkezik valamilyen zöld készséggel.

A fenntartható kamu – Körkörösné, aranyvirág,/ Ide a legjobbik borát…

2023. október 25.

Hírek

Itt a smonca, hol a smonca. Politikusok mutatják be. Ma még nem tiltott játék. Most itt hesszelünk azért neki. Mesügék nem vagyunk. Reméljük mindezt a robotok nem szúrják ki és nem kapunk felszólítást, mint minap, hogy törlik az FB-lapot, mert a közösségi elveket sértettünk.

A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre

2023. október 1.

Hírek

Szeptember végén nyílt meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez.