A rovat kizárólagos támogatója
Tajpej Képviselet Iroda (X)

November 30-án kezdődik az ENSZ által támogatott globális klímakonferencia, a COP28. A Dubajban rendezett csúcstalálkozón a világ 198 országának államfői, magas rangú tisztviselők, valamint a becslések szerint közel 70 ezer küldött vesz majd részt.

Az éghajlatváltozás soha nem látott mértékben érinti a világot. Az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben tovább emelkedik, és a globális átlaghőmérséklet rekordmagasságot ért el. De még nem késő. Ha most cselekszünk, még mindig elérhetjük az élhető és fenntartható jövőt. Tajvan a nemzetközi közösséggel együtt dolgozik a nettó nulla kibocsátás közös céljának elérésén. Keresi a lehetőségeket, hogy hozzájáruljon a zöld és más technológiák terén meglévő erősségeihez. Mivel a világot az éghajlatváltozás veszélye és az ellátási láncok átalakításának kihívása fenyegeti, Tajvan megbízható, biztonságos és megbízható partner.

Idén februárban Tsai Ing-wen elnök bejelentette az éghajlatváltozásra való reagálásról szóló törvény elfogadását, amely törvénybe foglalta a 2050-es nettó nulla kibocsátási célt. Azzal, hogy a nettó nulla kibocsátási célt politikai nyilatkozatból jogi követelménnyé emelte, Tajvan bizonyította, hogy eltökélt a kibocsátáscsökkentés mellett. A kormány szén-dioxid-árképzési mechanizmust hoz létre, és pénzügyi ösztönzőket vezet be, hogy a vállalkozásokat a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlődés irányába terelje. Tajvan 2022-ben közzétette a 2050-re a nettó nulla kibocsátáshoz vezető útját, és 12 kulcsfontosságú stratégiát jelentett be a nettó nulla kibocsátásra való áttérés érdekében. A technológiai kutatás és fejlesztés, valamint az éghajlat-változási jogszabályok kettős kormányzási alapjaira építve Tajvan fokozza az energetikai, ipari, életmódbeli és társadalmi átállást. A nettó nullára való átállás tudományos és technológiai program első szakasza (2023-2026) öt fő fejlesztési területre összpontosít – fenntartható és jövőorientált energiaforrások, alacsony szén-dioxid-kibocsátás és szén-dioxid-csökkentés, negatív szén-dioxid-kibocsátás, körkörös gazdaság, valamint humán és társadalomtudományok. A program előmozdítja a nettó zéró technológiai kutatást, fejlesztést és alkalmazásokat.

Tajvan kiemelkedő eredményeket ért el az energetikai átállás terén. Az elmúlt 10 évben az energiaintenzitás évente átlagosan 2,9 százalékkal javult. Az American Council for an Energy-Efficient Economy (Amerikai Tanács az Energiahatékony Gazdaságért) által 2022-ben közzétett jelentés szerint Tajvan energiahatékonysága a világon a nyolcadik helyre emelkedett, Ázsiában Japán után a második helyre. Az elmúlt öt év során Tajvan beépített megújulóenergia-kapacitása évente átlagosan 21,9 százalékkal nőtt. A globális átlag 9,1 százalék. Tajvan felülmúlta ázsiai szomszédait, köztük a Koreai Köztársaságot, Kínát és Japánt. 2023-ban a tajvani szél- és napenergia-berendezések együttes kapacitása mintegy 13,9 gigawattot ér el, ami hétszeres növekedés 2016-hoz képest. Országszerte összesen 264 tengeri szélturbinát telepítettek. A megújuló energiaforrások várhatóan idén Tajvan teljes villamosenergia-termelésének 10 százalékát adják majd. A stabil áramellátás biztosítása, valamint a légszennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a kormány továbbra is maximalizálni fogja a zöldenergia és a jövőorientált energia fejlesztését, és tovább javítja az energiahatékonyságot. Ezekkel az erőfeszítésekkel, valamint az olyan kiegészítő intézkedésekkel együtt, mint a diverzifikált energiatárolás fejlesztése és az elektromos hálózat rugalmasságának megerősítése, Tajvan folyamatosan megvalósítja az energetikai átállást.

Mivel egyre több ország kötelezi el magát a nettó nulla kibocsátás mellett, Tajvan strukturális reformokat hajtott végre környezetvédelmi hatóságainak megszilárdítása és az igazgatási kapacitás megerősítése érdekében. Idén augusztusban a Környezetvédelmi Igazgatóságot átszervezték és a Környezetvédelmi Minisztérium (MOE) nevet kapta. Az újonnan létrehozott Éghajlatváltozási Igazgatóság koordinálja az éghajlatváltozásra való reagálásra és az üvegházhatású gázok csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos kutatások eredményeit és az alkalmazkodási intézkedések végrehajtását az alkalmazkodási közleményben tették közzé. Tajvan egy interdiszciplináris csoportot is létrehozott az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó cselekvési terv összeállítására. A kezdeményezés a természetalapú megoldásokat támogatja és a kiszolgáltatott csoportokat erősíti. Ezen erőfeszítések célja, hogy növeljék Tajvan általános képességét az éghajlatváltozásra való reagálásra, a közbiztonság védelmére és a nemzeti fenntartható fejlődés előmozdítására.

Shieu Fuh-sheng Környezetvédelmi miniszter Kínai Köztársaság (Tajvan)

Tajvan nyersanyagainak több mint 70 százalékát importálják. De 2022-ben a települési hulladék újrahasznosítási aránya elérte az 59,5 százalékot, az ipari hulladék újrafelhasználási aránya pedig 86,5 százalékra emelkedett. Az újonnan létrehozott, a minisztérium alá tartozó erőforrás-körforgási adminisztráció révén a korábbi, a környezetszennyezés ellenőrzésére összpontosító figyelem az általános erőforrás-körforgás fejlesztésére, a környezetvédelmi irányítás hatékonyságának javítására, a körforgásos gazdaság fejlesztésére és a hulladékmentesség koncepciójának bevezetésére tevődött át. A meglévő szilárd alapokra építve Tajvan három körforgási stratégiát fogalmazott meg – a hulladék keletkezésének forrásánál történő csökkentésére szolgáló zöld tervek alkalmazása, az erőforrások újrahasznosítása és újrafelhasználása, valamint a hulladékkezelési kapacitás kiegyensúlyozása és kezelése. Egy jól működő körforgásos hálózatot hoznak létre az upstream, midstream és downstream iparágakkal összehangolva. Tajvan innovatív technológiákat és rendszereket is fejleszt az erőforrások körforgásának támogatására és a hulladékmentesség és a nettó nulla kibocsátás felé való haladás felgyorsítására.

Tajvan exportorientált gazdaság. Üzleti tevékenységét nagymértékben befolyásolják a nemzetközi feltételek és szabályozások. A szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmusok és a zöld ellátási lánc követelményei felé mutató globális tendenciák miatt a kormány létrehozott egy tárcaközi koordinációs mechanizmust, hogy segítse a vállalatokat termékeik szén-dioxid-tartalmának megismerésében és csökkentésében, valamint a szén-dioxid-árrendszer előmozdításában. Tajvan zöld finanszírozási cselekvési terve támogatja az ipar alacsony szén-dioxid-kibocsátású átállását azáltal, hogy a tőkebefektetéseket a zöld vagy fenntartható vállalkozásokba irányítja; javítja a tajvani vállalatok környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási rendszerét; és erősíti fenntartható fejlődésüket. Az idén augusztusban létrehozott tajvani szén-dioxid-megoldási tőzsde (TCX) piaci kereskedés és csere révén ösztönzőket teremt a vállalkozások számára a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A TCX emellett előmozdítja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kutatását és fejlesztését, erősíti a szén-dioxid-piaci tehetséggondozást, és ösztönzi a zöld gazdaság erényes körforgását.

Tajvan a világ javát szolgáló erőként továbbra is pragmatikusan keresi a lehetőségeket, hogy hozzájáruljon a nemzetközi közösséghez, annak ellenére, hogy számos akadályba ütközik. A zöld technológiák fejlesztése terén meglévő előnyeit és erősségeit kihasználva Tajvan a katasztrófaelhárítás, a katasztrófamegelőzés, a környezetvédelem, az orvostudomány, a közegészségügy és a zöld energia területén működő programokban is kamatoztathatja szakértelmét. Várjuk, hogy a tajvaniak egyenlő esélyekkel vehessenek részt az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének munkájában. Reméljük, hogy Tajvan képes lesz csatlakozni az éghajlatváltozás kezelését célzó nemzetközi együttműködési mechanizmusokhoz, részt vehet a Párizsi Megállapodással kapcsolatos tárgyalásokon, és a nemzetközi közösséggel közösen léphet fel az éghajlati válság közös leküzdése érdekében. Tajvan fontos része a megoldásnak, és megbízható, biztonságos és megbízható partner, miközben a világ szembeszáll az éghajlatváltozás növekvő fenyegetésével, és alkalmazkodik az ellátási láncok átalakításához.

Nyitókép: Taipei Taiwan 2022 kép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás