Zöldenergiának ismertetnék el Brüsszellel az atomenergiát

2021. október 14.

Hírek

Az Európai Unió tíz tagállama, Franciaország vezetésével, azért lobbizik, hogy az Európai Bizottság ismerje el az atomenergiát olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásként, amelynek részét kell képeznie az EU klímasemlegességre való áttérésének. Vagyis azt szeretnék, hogy sorolják a környezetbarát technológiák közé az ellentmondásos megítélésű atomerőműveket.

Kötelező BB besoroláshoz segít hozzá a napelem

2021. október 13.

Hírek

A környezetvédelem napjainkban egyre nagyobb szerepet kap, és a hatóságok is arra törekednek, hogy az évek előrehaladtával csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Ennek köszönhetően a lakóházak energetikai besorolása is nagyobb figyelmet kap. Az zöldenergia-felhasználás növelésére gyakran alkalmazunk napelemeket. 

Vajon fenntarthatónak számít-e a nuklerális energia?

2021. július 30.

Hírek

Fenntarthatónak kell-e tekinteni az atomenergiát az EU zöld beruházási címkézési rendszerében? Ez egy lényeges kérdés, amelyre remélhetőleg még ebben az évben határozott válasz érkezik.

Elérte a Facebook a nettó karbonsemlegességet

2021. április 17.

Hírek

A Facebook elérte a nettó zéró károsanyag-kibocsátás szintjét – jelentette be a vállalat. A világ legnagyobb közösségi hálózatának üzemeltetője szerint az elmúlt 3 évben 94 %-kal csökkentette az üvegházhatású-gáz kibocsátását, a működését pedig immár 100 %-ban megújuló energiaforrásokból biztosítja.

Biomassza önámítás: szép lassan felégetjük erdeinket

2021. március 13.

Hírek

A fával való tüzelést úgy reklámozzák, mint zöld alternatívát a fosszilis energiahordozókra (Magyarország is ezért áll ilyen jól statisztikailag), de valójában hosszú távon nem sokkal jobb, mint szenet égetni. A The Guardian beszámolója.

A naperőmű mutyi lehet az új dohánybolt mutyi a Tiborcz körnek

2020. március 9.

Hírek

Napelempark-telepítésben a legnagyobb energetikai mogulok nyomába eredt egy érdekcsoport, amelyet szikével sem igen lehet leválasztani a miniszterelnök vejéről. Az állam látványosan „túlszereti” ezeket a Tiborcz-partnereket: a Válasz Online összesítése szerint eddig 5,6 milliárd forintnyi közpénz indult meg feléjük – ingyenes kölcsön és tőkeinjekció formájában –, így máris be tudták venni magukat Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü… Tovább »

Orbán szeletlen nemzeti energia terve szakmailag csőd

2020. február 26.

Hírek

A színtévesztők a zöldet keverik a pirossal. Néhány magyar döntéshozó a zöldet a zölddel, és így lassan a magyar megújuló alapú áramtermelés kezd lemaradni az Európai Unió átlagától. A zöld(áram) ötven árnyalata. A nyitóképen fehérrel jelölve a szélerőmű telepítésre alkalmas területek. Nem látja?

Mindenki zöldülne. Atomenergia – tiszta vagy sem?

2019. április 8.

Hírek

Tudományos körökben élénk vita folyik arról, hogy az atomenergia és más, hátrányokkal rendelkező szén-neutrális energiaforrások tiszta energiának minősülnek-e. Erős érvek mindkét oldalon vannak, a klímaváltozás elleni harc azonban azt kívánja, hogy ezt a csatát ne most vívjuk meg.

Palkovics a nagy zöldrefestő

2018. július 22.

Hírek

Magyarország 95 százalékban (főleg atomalapú) szén-dioxid-mentes energiatermelést céloz meg – jelentette ki a héten Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ENSZ 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődésről szóló tanácskozásán. Tervei szerint az atomenergia mellett szerepet kap a jövőben Magyarországon a biogáz, a geotermikus- és a napenergia is.