Madárdalok felismerése gépi tanulással

2022. január 30.

Hírek

A madarak szinte mindenütt ott vannak körülöttünk, és pusztán azáltal, hogy hallgatjuk őket, sok mindent megtudhatunk a környezetünkről. A Google új, gépi tanuláson alapuló módszerével segíti az ökológusok munkáját a madárhangok felismerésében és osztályozásában. Persze mit ér a technika madarak nélkül?

Szarvasbőgés a nappalidban – itt a WWF első hazai természethang albuma

2021. december 2.

Hírek

Mindannyian szeretjük hallgatni a tenger hullámzását és a trópusi esőerdők élővilágát, amit már az interneten keresztül is bárhol, bármikor el lehet érni. De mennyire ismered a téged körülvevő természet hangjait? Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően mostantól kétszázéves magyar fák susogását, rejtőzködő madaraink énekét, hazai folyóink csobogását… Tovább »

Az égvilágon semmi más nem érdekelt, csak a madarak – 90 éves Schmidt Egon

2021. június 30.

Hírek

Schmidt Egon neve generációk számára egyet jelent a madarak, és a természet szeretetével és megfigyelésével. Írásai és rádióműsora révén sokan, sokat tanultunk a természetről. Környezetünk változásáról, és kacskaringós életútjáról – a kitelepítéstől a Kossuth-díjig – Sarkadi Péter beszélgetett.

Érteni és szeretni kell a természetet, ez a lényeg: 90 éves Schmidt Egon

2021. június 20.

Hírek

Több tízezer ember köszönheti a természet iránti rajongását Schmidt Egonnak, aki 2021. június 16-án ünnepelte 90. születésnapját! Schmidt Egonnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is sokat köszönhet, hiszen az egyesület alapító tagja volt, jelenleg is tiszteletbeli elnöke.

Csak a hangjából felismer 3000 madarat

2016. június 10.

Hírek

Bár soha életében nem látott madarat, több mint 3000 madár hangját képes felismerni és több mint 720 madárfajt megkülönböztetni egy vak férfi Uruguayban. A 29 éves Juan Pablo Culasso gyermekként fedezte fel, hogy abszolút hallása van: köveket hajigált egy folyóba és meg tudta pontosan mondani apjának, hogy milyen hangot keltenek, amikor a vízbe csobbannak.

Fülemülék éjszakája 2016

2016. május 3.

Hírek

Hazatért Afrikából a fülemülék – ismét útjára indult a „Fülemülék éjszakája” országos rendezvénysorozat. Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges… Tovább »

Fülelje kedvenceit a legnagyobb állathang archívumban

2013. január 17.

Hírek

7513 órányi közel 150 ezer digitális audiofájlt és videókat tartalmaz a legnagyobb online állathangarchívum. A 9000 fajból legnagyobb arányban a madarak képviseltetik magukat, de az ingyenes kollekció az állatvilág minden szegletét – az elefántoktól az elefántfókákig – felvonultatja.