700 ezer benzines autó évi szennyezésének megfelelő metánszivárgás Kazahsztánban

2024. február 17.

Hírek

A legsúlyosabb metánszennyezéssel károsította a légkört egy kazahsztáni metánszivárgás tavaly, miután 125 ezer tonnányi földgáz került a légkörbe egy szén-hidrogén lelőhelyen történt robbanást követően. A szennyező anyag több mint fél éven át, 2023. június 9. és december 25. között ömlött a légkörbe.

Metánkibocsátás – jelentősen változhat az EU energiapiaca

2023. november 18.

Hírek

Az Európai Zöld Megállapodás keretében az energiaágazatra vonatkozó metánkibocsátási rendeletről állapodott meg az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament. A rendelet lényege, hogy metánkibocsátási határértékeket ír elő nemcsak a belső piaci szereplők számára, de az európai olaj- és gázimportra is. Nyomást gyakorolva ezzel a nemzetközi beszállítókra is azzal céllal, hogy működésük során ők maguk… Tovább »

Az EU újabb intézkedéssel csökkentené a klímakritikus metánkibocsátást

2023. május 10.

Hírek

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott álláspontja szerint 2026-tól a szén-, olaj- és gázimportőröket annak bizonyítására kell kötelezni, hogy az importált fosszilis energia is megfelel az energiaágazat metánkibocsátásának csökkentését célzó uniós rendelet követelményeinek – tájékoztatott az uniós parlament.

Megszülethet az első EU-s szintű jogszabály a metánkibocsátás csökkentésére

2023. április 27.

Hírek

Az Európai Parlament megszavazta az első olyan szabályozást, ami a blokk energiaszektorának metánkibocsátására vonatkozik. A parlament ezzel arra kéri fel a Bizottságot, hogy 2025 végéig javasoljon kötelező érvényű, 2030-ra vonatkozó csökkentési célt az EU metánkibocsátására az összes érintett ágazatban.

Az emberiség a vesztébe rohan

2023. március 24.

Hírek

Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére.

Klímaaggodalom: még drámaibb a helyzet az eddig gondoltnál

2022. augusztus 16.

Hírek

A napokban két tanulmány is napvilágot látott komoly folyóiratokban, melyek a klímaváltozás kapcsán további aggodalomra adnak okot, és amelyek az elszabaduló, azaz, a természetben meglévő pozitív visszacsatolási folyamatok miatt már nem visszafordítható felmelegedés rémképét mutatják.