700 ezer benzines autó évi szennyezésének megfelelő metánszivárgás Kazahsztánban

2024. február 17.

Hírek

A legsúlyosabb metánszennyezéssel károsította a légkört egy kazahsztáni metánszivárgás tavaly, miután 125 ezer tonnányi földgáz került a légkörbe egy szén-hidrogén lelőhelyen történt robbanást követően. A szennyező anyag több mint fél éven át, 2023. június 9. és december 25. között ömlött a légkörbe.

Metánkibocsátás – jelentősen változhat az EU energiapiaca

2023. november 18.

Hírek

Az Európai Zöld Megállapodás keretében az energiaágazatra vonatkozó metánkibocsátási rendeletről állapodott meg az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament. A rendelet lényege, hogy metánkibocsátási határértékeket ír elő nemcsak a belső piaci szereplők számára, de az európai olaj- és gázimportra is. Nyomást gyakorolva ezzel a nemzetközi beszállítókra is azzal céllal, hogy működésük során ők maguk… Tovább »

Több tízezer háztartás fogyasztására elég gáz szivárog a hazai hálózatból

2023. május 19.

Hírek

A Greenpeace a Clean Air Task Force segítségével újra megvizsgált több hazai gáztárolót és egyéb földgáz-létesítményt, hogy ezekre mennyire jellemző a földgáz szivárgása. A helyszínek többségénél kimutatható volt, hogy a gázt a légkörbe engedték, és szivárgást is találtak. Ennek a környezeti és a gazdasági kára is súlyos, ezért a Greenpeace azt követeli, hogy legkésőbb 2035-ig… Tovább »

Megszülethet az első EU-s szintű jogszabály a metánkibocsátás csökkentésére

2023. április 27.

Hírek

Az Európai Parlament megszavazta az első olyan szabályozást, ami a blokk energiaszektorának metánkibocsátására vonatkozik. A parlament ezzel arra kéri fel a Bizottságot, hogy 2025 végéig javasoljon kötelező érvényű, 2030-ra vonatkozó csökkentési célt az EU metánkibocsátására az összes érintett ágazatban.

Az égi szemek miatt nem lehet elsumákolni a metánszennyezést

2021. október 24.

Hírek

Egyre nagyobb szerep jut az űreszközöknek a klímaváltozás ellen folytatott harcban, a különböző műholdas megfigyelőrendszerek ugyanis új szintre fogják emelni az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális ellenőrzését. Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát.