Zöld forradalom

Kiadványok

Stefano Mancuso: Zöld forradalom – A növények már feltalálták a jövőnket! A fák titkos nyelve című sikerkönyv után Stefano Mancuso újabb döbbenetes tényeket tár fel előttünk a növényekről.

Fekete Gábor, mint mester és kolléga

Kiadványok

2016. november 29-én véget ért egy kutatásban, állandó alkotásban eltelt hosszú élet, eltávozott közülünk Fekete Gábor Tanár Úr. Mi, akik olyan szerencsések vagyunk, hogy csodálatos egyéniségét közelről ismerhettük, most összegyűlünk , hogy tanúságot tegyünk Róla, akitől, és aki által olyan sokat kaphattunk. Az alábbi megemlékezéseket egykori pályatársak, barátok, közeli és távolabbi tanítványok fogalmazták meg azzal… Tovább »

Az év vadvirága 2017-ben a hóvirág

2017. január 4.

Hírek

A hetedik alkalommal meghirdetett Év vadvirága szavazás tétje az volt, melyik vadon élő növény lehet 2017-ben az Év vadvirága Magyarországon. A címért egy közismert, egy kevéssé ismert és egy újra próbálkozó növény indulhatott. Azaz: a hóvirág, a mocsári gólyahír és a turbánliliom.

Im memoriam Felföldy Lajos

2016. augusztus 18.

Hírek

96 éves korában elhunyt Felföldy Lajos, a 20. századi magyar botanika és hidrobiológia kiemelkedő jelentőségű alakja. Molnár V. Attila írásában röviden felvázolta a kutatói életpályát, beleszőve néhány Vele kapcsolatos személyes emléket.

A növények ötöde kipusztulhat

2016. május 10.

Hírek

Brit botanikusok ma közzétett jelentése szerint a növényfajok 21 százalékát kipusztulás fenyegeti a klímaváltozás, az élőhelyeik elvesztése, különböző betegségek és az invazív fajok fenyegetése miatt.

A történelem lapjai – Jávorka Sándor növényhatározója

2015. szeptember 4.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeum a hónap műtárgyának szeptemberben Jávorka Sándor A magyar flóra kis határozója című könyvét választotta. Amellett, hogy a tudományos igényű ismeretterjesztés egyik alapműve, a huszadik századi történelmi viszontagságok nyomát is magán viseli.

A klónok nyomában Oborny Beáta

2015. április 8.

Hírek

A nagyközönség szerint a klónok főként a sci-fi filmekben fordulnak elő – pedig egy átlagos gyep is tele van velük. Érdekes terület a klónok térbeli terjeszkedésének modellezése – ezzel foglalkozik Oborny Beáta, az ELTE TTK Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének docense, aki a biológiai fázisátmeneteket is vizsgálja – ide tartozik a magashegységi erdőhatárok kialakulása… Tovább »

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében X.

2014. március 07. - 2014. március 09.

Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron

Programok

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézete szervezésében Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében X. címmel nemzetközi konferenciát rendezünk. Időpont: 2014. március 7–9. Helyszín: Nyugat-magyarországi Egyetem (Sopron) P-épület (Erzsébet-kert) Tervezett előadás- és poszterszekciók: Flórakutatás és flóratérképezés, Vegetáció¬kutatás és vegetációtérképezés, Taxonómiai kutatások, Dendrológiai kutatások, Kosborfélék kutatása a Kárpát-medencében, Erdei biodiverzitás kutatása A szekciók végleges… Tovább »

MBT Botanikai Szakosztály őszi előadóülései

2013. november 11. - 2013. október 09.

Helyszín: ELTE – Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Programok

MAGYAR BIOLÓGIAI TÁRSASÁG Botanikai Szakosztály 2013. év őszi félévi előadóüléseinek programja. 1457. szakülés: 2013. november 11., 14.00 Helye: ELTE – Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25. Szabó László Gyula: Emlékezés Papp Erzsébetre, az agrobotanikus festőművészre (15 p.) Balogh Lajos és Kulcsár László: Jeanplong József (1919–2006) herbáriuma a szombathelyi Savaria Múzeumban (15 p.) Donkó Ádám, Zanathy… Tovább »