Természet- és környezetvédelmi mozgalmak és pártok – Az eltűnő tartalom nyomában

2023. április 19.

Hírek

A hazai természet- és környezetvédelmi mozgalmaknak nincs időben messze vezető politikai múltja. A rendszerváltáskor fedeztük fel magunknak, és például a Fidesz is maga előtt tolta Illés Zoltánt (kémikus), mint nyerőembert ebben az ügyben, aztán ejtette. Sőt, mára eltörölte az Európai Unió tagországaiban egyedülállóan a környezetvédelmi minisztériumot. Minek az má’, la!

Műanyaggal tüzelni egyenlő az emberöléssel

2020. augusztus 15.

Hírek

„Számos hazai településen lényegesen rosszabb a levegő a pekinginél”  Óriási gond, hogy a magyar lakosság egyharmada rendszeresen éget szemetet, az érintett hatóságokat viszont annyira legyengítették, hogy képtelenek kezelni a helyzetet. Lukács András arról is beszélt a ma indult VIP zöld honlapnak, hogy ha nem kezdjük el azonnal drasztikusan csökkenteni a gépjárművek számát, abba mind belepusztulunk.

Helyezzük új alapokra a zöldpolitikát!

2020. március 15.

Hírek

Klímaszorongás nélküli gyerekvállalást akarunk!  Orbán Viktor rendszere pont az ellenkezője a zöld politikának. Ma Európában a zöld politika az igazodási pont. A klímaváltozás leleplezi a populista vezetőket. Propaganda helyett egészséget!  A valódi zöldüléshez nem csupán az elmúlt 10, hanem az elmúlt 30 év hibáival kell szembenézni. Zöld fordulat – de hogyan?

Stadion helyett fákat a Margitszigetre!

2018. május 5.

Hírek

Ismét a megszokott “Fidesz recept”, kiemelt beruházássá nyilvánítva, a hatósági és a civil kontrollt kizárva, az emberek háta mögött döntve építenek be egy közparkot egy újabb fölösleges sportberuházás kedvéért. A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul az egészséges környezethez való alkotmányos jog sorozatos megsértése miatt.

A kormány feléli a jövőt! – Erdőrészek tűnhetnek el a kirándulók elől

2017. május 18.

Hírek

Az erdőtörvény elfogadott módosítása visszalépést jelent erdeink természetvédelmi és közjóléti funkcióiban. A Párbeszéd szerint a kormány megint rombolja a közösség tulajdonát, hogy szűk csoportok gazdasági érdekeinek kedvezzen. Erdőket vághatnak ki, és adnak majd magánkézbe, rontva ezzel a kirándulókat a kikapcsolódási lehetőségektől.

A Csillaghegyi strand fairtása miatt feljelentést tesz a Párbeszéd

2017. március 5.

Hírek

A Fidesz építési területnek nézi Budapest összes zöldterületét. Így tesz most a Csillaghegyi stranddal is, ahol a fürdő átalakítása miatt elkezdődött több mint 200 fa kivágása. A fürdőt üzemeltető fővárosi cég vezetője tagad, míg a fákat kivágják. A Párbeszéd – ezen kívül – újra indítja online petícióját a csillaghegyi fák megmentéséért.

Jávor: az atom helyett a megújulókba kell fektetni

2017. március 4.

Hírek

Mint az elromlott kakukkos óra, úgy hajtogatja a kormány évek óta, hogy a paksi bővítésnek nincs alternatívája, a zöldenergiának pedig nincs esélye Magyarországon. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint a számok és a tények egészen mást mutatnak: valójában az atomerőmű-építésnél kizárólag jobb megoldások léteznek. A Párbeszéd is népszavazást kezdeményez a bővítés leállításáért

Harc a Városliget fáiért

2016. március 17.

Hírek

Ma reggel megkezdték a fák kivágását a Városligetben. A tervezett Magyar Zene Házának építéséhez, a Kertem nevű, az építkezés miatt bezárni kényszerült hely helyén. A Facebookon szerveződött riadólánc küldte körbe a hírt, így délelőtt néhány tiltakozó is a helyszínre ment, kisebb dulakodás is volt. Az első csatát megnyertük, elmentek a gépek a Városligetből!

Küldj levelet az Európai Bizottságnak – NO PAKS 2!

2016. február 4.

Hírek

Állítsuk meg ezt az értelmetlen, soha meg nem térülő, eladósodást és kiszolgáltatottságot hozó gigaberuházást! Küldj levelet az Európai Bizottságnak – NE ENGEDÉLYEZZÉK PAKS2 MEGÉPÍTÉSÉT!