100 millió ember ivóvízmennyiségéből lesz műhó – alapból környezetszennyező a pekingi téli olimpia

2022. február 7.

Hírek

Nehéz úgy tudósítani a téli olimpia kültéri számairól, hogy azokon ne látszódjon az, hogy bár a sípályákat hó borítja, már pár méterre tőlük csak barna sár és őszies táj vesz mindent körül. A pekingi játékokon csak műhavat használnak, ami veszélyes, mert hihetetlenül erőforrás-igényes, előállításához hatalmas mennyiségű energiára és vízre van szükség.

Ismét “látszatkék” olimpia lesz Pekingben

2021. augusztus 17.

Hírek

Ahogy a 2008-as nyári, úgy most a jövő februári téli olimpia idejére akarják biztosítani a kínai hatóságok a megfelelő levegőminőséget Pekingben az ipari kibocsátás korlátozásával. Ez annak idején sikerült is, így a helyiek és a játékokon résztvevők egy hónapon keresztül láthatták a kék eget a kínai főváros felett, amely előtte és azóta is viszonylag ritka… Tovább »

100 millió utast szolgál ki a világ legnagyobb repülőtere

2019. július 1.

Hírek

Kína mer nagyot álmodni, és meg is valósítja. Kevesebb mint 5 év alatt sikerült felhúzni a semmiből a Daxing Nemzetközi Repülőteret, ami nagy mértékben tehermentesíti a Peking 2008-ban megnyitott másik repülőterét.

Lelepleződött a Magyarországot is érintő kínai gigaprojekt

2019. január 12.

Hírek

Sokan tartanak attól, hogy a kínai áruk új, főként szárazföldi szállítási útvonalának szánt selyemútprojekt valójában a pekingi vezetés trükkös eszköze az ország világpolitikai befolyásának erősítésére. Ennél rosszabb a helyzet. Orbán a kínaiaknak is kiárusítja Magyarországot?

A pekingi zoo megbünteti az állatokat etetőket

2018. augusztus 1.

Hírek

Járőrök fogják ellenőrizni a pekingi állatkertben, hogy a látogatók betartják-e az állatok etetésének tilalmát. A zoo alkalmazottai a kínai főváros városgazdálkodási hatóságának illetékeseivel közösen fognak járőrszolgálatot ellátni és a tilalom betartatása mellett feladatuk lesz, hogy a látogatókat felvilágosítsák a helyes viselkedésről az állatkertben.

Kína húzza az e-autó piacot

2018. április 23.

Hírek

Az autózás elektromosítása jegyében nyílik meg Pekingben a világ legnagyobb autóipari kiállítása, az Auto China 2018. A nagy autógyárak fókuszában a legnagyobb, és leggyorsabban növekvő piac.

Elektromosra vált a pekingi taxiflotta

2017. március 4.

Hírek

380 milliárd forintba kerül majd a taxitársaságoknak, hogy a rendkívüli szmog miatt Kína legnagyobb városának 67.000 gázüzemű taxiját elektromos kocsikra cserélik, és ezután már csak e-taxik állíthatók forgalomba.

Amikor 50 sávos a dugó

2016. augusztus 6.

Hírek

Íme a Pekingbe vezető autópálya egy átlagos péntek délután, amikor a kicsi kínaiak mind elindulnak hazafelé. Itt “született” a dugó rekord is: a valaha mért leghosszabb 12 napig tartott és közel 100 kilométeren át állt minden és mindenki.