Hirdetés
Forrás: portfolio

380 milliárd forintba kerül majd a taxitársaságoknak, hogy a rendkívüli szmog miatt Kína legnagyobb városának 67.000 gázüzemű taxiját elektromos kocsikra cserélik, és ezután már csak e-taxik állíthatók forgalomba.

Pekingben olyan magas volt a légszennyezettség tavaly decemberben, hogy a város nemzetközi repülőterén több száz repülőgépjáratot törölni kellett a rossz látási viszonyok miatt.

A rendkívüli szmog miatt most Kína kitalálta: a város 67 ezer gázüzemű taxiját elektromos kocsikra cseréli le, és előírja, hogy minden új taxi is csak elektromos jármű lehet.  A váltás várhatóan 1,3 milliárd dollárba (380 milliárd forintba) kerül majd a taxitársaságoknak.

Az inhabitat szerint Kínában jelenleg körülbelül 20 ezer dollárba kerül egy elektromos autó, ami kétszerese a hagyományos kocsiknak. A magas ár mellett további probléma, hogy az elektromos töltőállomásokból is kevés van.

A kínai gazdasági csoda ára

A kínai gazdasági csoda ára

Nem javul a levegő minősége Kína északi részén, ahol három hete annyira erős a szmog, hogy a hatóságok több gyárat is bezárattak. A 25 mikrogrammos egészségügyi határérték helyett 345 (!) a finom porszemcsék mennyisége köbméterenként.

A legsúlyosabb a helyzet Peking, Tiencsin és Hopej térségében, valamint a szomszédos Santung és Honan tartományban. Az Egyesült Államok kínai követségének mérése szerin 345 mikrogramm a finom porszemcsék mennyisége egy köbméter levegőben – írtuk január közepén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás