Civil kurázsival a természetpusztítás ellen – a pilismaróti modell

2024. január 8.

Hírek

A NER 13. évében egy kis csapat megmutatta, hogyan lehet megakadályozni egy ipari beruházást, ha azt nem akarják a helyiek. Pilismaróton nem történt csoda, csupán a kitartáshoz párosult egy jól átgondolt stratégia, valamint merészség és civil kurázsi. Ez pedig nemcsak a titokban szerződő polgármestert, de végül a sóderbányát is elsöpörte. A sikerüket óvatosan ünneplő főszereplőkkel… Tovább »

Pilismarót döntött. Nem karnak bányát a Dunakanyarba.

2023. augusztus 28.

Hírek

Pilismarót döntött. Nem karnak bányát a Dunakanyarba. Büszkék vagyunk a Pilismarótiak felelős döntésére. A Pilismarótiak 41% ment el szavazni, így hivatalosan nem érvényes a népszavazás. A szavazók 87,3% nemmel szavazott. Bár az eredménynek nincs kötelező érvényű jogi hatása, egyértelműen mutatja a pilismarótiak akaratát.

Duna-gate botrány 2?

2021. március 20.

Hírek

Pilismaróti ügy. Jelenleg is zajlik. Hogyan lehet a civil kurázsit kifárasztani egy igazi Dunakanyar kérdésben? Hát így. Most elmondom. A Pilismaróti külszíni sóderbánya ügy rá a példa.

Visszavonták a pilismaróti kavicsbánya engedélyét

2020. augusztus 28.

Hírek

Visszavonta a Pilismarótra tervezett kavics- és homokbánya környezetvédelmi engedélyét, egyúttal elutasította a társaság engedély iránti kérelmének kiadását a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal – tette közzé honlapján a település.

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Pilisben

2018. június 2.

Hírek

Sikeresen meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet területén tavasszal kikelt rétisas fióka párt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei által irányított program során a két fiatal tojó egyedi azonosítókat kapott, amik lehetővé teszik későbbi megismerésüket, és életútjuk megfigyelését.

Kirepültek a pilismaróti rétisas fiókák

2017. július 17.

Hírek

Tavasszal örvendetes dolog történt a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén: rétisaspár rakott fészket egy, a Dunától néhány kilométerre fekvő, háborítatlan völgyben. Most pedig örömmel adhatunk hírt arról, hogy a sikeres fészkelést követően kirepültek a kiköltött rétisas fiókák.

Elfoglalták műfészküket a pilisi fekete gólyák

2016. április 14.

Hírek

Március elején a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai műfészekkel pótolták a Pilismaróti Erdészet területén immár harmadik éve fészkelő fekete gólya pár fészkét, amely az előző télen leszakadt. A közös akció sikeresnek bizonyult, ugyanis a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immár időtálló otthonukat.