Álhír, hogy megjelent volna a vipera a Mátrában és kutyákat mart volna halálra

2024. május 4.

Hírek

A napokban több hírportálon és Facebook-csoportban felröppent a hír, hogy a Mátrában néhány ponton, köztük a Sás-tó környékén is viperát láttak, illetve kutyák pusztultak el viperamarás következtében. Mielőtt hosszas magyarázatba kezdenék, leszögezem: a Mátrában nincs és nem is volt vipera” – írja posztjában a gyöngyösi Mátra Múzeum főmuzeológusa, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának elnöke,… Tovább »

Több mint 200 rákosi viperát engedtünk szabadon

2023. október 9.

Hírek

A Rákosivipera-Védelmi Központ és az itt zajló munka a fajmegőrzési program meghatározó részét képezi. A nyár folyamán több mint 200 rákosi viperát engedtek szabadon két nemzeti park összesen öt élőhelyére.

Megújult az Ócsai Tájház

2023. október 2.

Hírek

Európai Uniós támogatású projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum fejlesztését, mezőgazdasági gépek beszerzését valamint védett területek kezelését végezte el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Ragadozótlanítottak egy viperás gyepet

2021. február 11.

Hírek

A rákosi vipera kiskunsági állományának fennmaradását feltételezhetően jelenleg a ragadozók veszélyeztetik a leginkább. A vörös róka, a borz és több madárfaj is előszeretettel vadászik rájuk és fogyasztja őket. A Kiskunsági Nemzeti Park egy nagy kiterjedésű hálórendszert épített a ragadozók távoltartására az egyik vipera-élőhelyen.

Viperakereső kutya segíti a rákosi vipera védelmét

2020. december 4.

Hírek

Viperakereső kutyás egység állt szolgálatba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál a rákosi vipera védelméért folytatott európai uniós LIFE projekt keretében. Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt, melynek lezárultával alkalmasságukat a szolgálatikutya-kiképző bázison rendezett házivizsgán bizonyították.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

2020. január 26.

Hírek

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Ezek közé tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is. Az ő érdekükben nyitott most a Kiskunsági Nemzeti Park.

Elindult a rákosi vipera védelmét szolgáló projekt

2019. november 25.

Hírek

Az Európai Unió LIFE-programja és az Agrárminisztérium támogatásával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásával megkezdődött „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban (LIFE18 NAT/HU/000799)” című LIFE projekt.

Visszatelepítik a rákosi viperákat a Hanságba

2019. július 9.

Hírek

Rákosi viperákat telepítenek vissza a szakemberek a Hanságba, az évek óta futó program keretében a héten újabb egyedeket engedtek szabadon a Lébény közelében lévő zárt és biztonságos gyepterületen.

Sajtótájékoztató a kiskunsági vipera védelemről

2018. április 25.

Helyszín: Bugac, Nagybugac 135.

Sajtótájékoztatók

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tisztelettel meghívja a „Kiemelten fontos, gyepekhez kötődő állatfajok megőrzése a Pannonrégióban, Magyarországon és Szerbiában” PANNONSTEPPES – HUSRB/1602/12/0065 elnevezésű Interreg-IPA projekt magyarországi nyitó sajtótájékoztatójára.