Becsődölte Rio de Janeirot a foci vb és az olimpia

2018. szeptember 4.

Hírek

Fantasztikus tengerparti strandjával, a Copacabanaval vagy a Corcovado hegyen lévő Krisztus szoborral Rio az álmok városa – volt. Bűnözés, lerobbant infrastruktúra, sportra elpazarolt milliárdok.

Óriásit bukott Rio az olimpiával. Kell nekünk ötkarikás pénznyelő?

2016. október 24.

Hírek

Gazdasági előnyök helyett 10 milliárd dollárt bukhatott Rio az idei olimpiával, ami még inkább a csőd felé lökte a Standard & Poor’s által már a záróünnepség után jelentősen leminősített várost. Annak ellenére, hogy Rio júniusban gyorssegélyt kapott a szövetségi költségvetésből, úszik az adósságban – írta a Világgazdaság.

Olimpia = korrupció és veszteség

2016. augusztus 29.

Hírek

Olimpia: nem is sport-, hanem hazárdjáték? Az olimpiák ráfizetésesek, gazdasági és társadalmi károkat okoznak, korruptak és csak az ellenőrizhetetlen NOB tagjainak, funkcionáriusok érdekeit szolgálja. Az olimpiák “közgazdaságtanára” szakosodott professzor, Andrew Zimbalist nézetei eddig sem voltak ismeretlenek, ám most a bostoni Smith College tanára az Alapblognak adott interjújában a riói olimpia friss példáin látja igazolva a… Tovább »

Csődközelbe került Rio az olimpia miatt

2016. augusztus 29.

Hírek

Ha nem következik be jelentősen kedvező változás Rióban, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés. A brazil kormánynak egyelőre más gondja van: megkezdődött a felelősségre vonási eljárás a felfüggesztett elnök, Dilma Rousseff ellen – írta a Világgazdaság. A budapesti olimpia hívők figyelmébe.

Lehet-e fenntartható egy olimpiai létesítmény? Az idő majd eldönti

2016. augusztus 26.

Hírek

A nagyobb sportesemények miatt épülő stadionok és különböző sportlétesítmények mindig megosztják a közvéleményt. A 2004-es olimpia, amit Görögországban rendeztek, közel 9 milliárd euróba került, azonban az esemény miatt épített helyszínek azóta is érintetlenek vagy kihasználatlanok. A fenntartható építkezés szerencsére mára nagyobb hangsúlyt kap, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt.

PET-palackon lógnak az olimpiai érmek

2016. augusztus 23.

Hírek

Most, hogy a magyar sportolók remek szereplésével véget értek a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékok, érdemes felhívni a figyelmet az érmek összetételére is. Az arany-, ezüst- és bronzmedálokat ugyanis a fenntarthatóság jegyében készítették, az azokat tartó szalagokat pedig konkrétan PET-palackokból.

Olimpiai légszennyezés: Peking arany, Rio ezüst

2016. augusztus 18.

Hírek

A 2008-as Pekingi nyári olimpiai játékok a légszennyezettsége miatt vált hírhedté és a helyzet annyira rossz volt, hogy egyes sportolók már a reptéren maszkot viseltek leszálláskor. 8 év után Rióban sem jobb a helyzet, de ez a légszennyezés sem írható teljes mértékben a nyári olimpia számlájára.

Honnan származik a favela megnevezés?

2016. augusztus 11.

Hírek

Az olimpia kapcsán gyakran szóba kerülnek a riói favelák, ahol kb. 1,4 millió ember él. A brazilok nem tartják ezeket egyértelműen nyomornegyedeknek, slumoknak, hiszen sok középosztálybeli lakosuk is van.

Extra karbonlábnyomú a riói olimpia

2016. augusztus 5.

Hírek

Ma kezdődött a világ legnagyobb környezetszennyező sporteseménye. 3,6 millió tonnára becsülik az idei nyári játékok karbonlábnyomát, mellyel a riói minden eddigi olimpiáét felülmúlja. Magyarország bő három hét alatt éri el ezt a mennyiséget.

Riót pokollá teszi az olimpia

2016. július 31.

Hírek

Még el sem kezdődött a riói olimpia, ám máris brutális közlekedési dugók alakultak ki a városban. A játékok fő helyszínét és a várost összekötő úton megduplázódott az utazási idő. Ötkarikás játékoknál az autoriter kormányoknak áll a zászló.