A rovat kizárólagos támogatója

Az olimpia kapcsán gyakran szóba kerülnek a riói favelák, ahol kb. 1,4 millió ember él. A brazilok nem tartják ezeket egyértelműen nyomornegyedeknek, slumoknak, hiszen sok középosztálybeli lakosuk is van.

A favelák legfőbb jellemzői: a felszabadított rabszolgák leszármazottainak területfoglalásával (gyakran meredek lejtőkön) alakultak ki; mindenki saját maga építette fel a házát; a kormányzat sokáig teljesen elhanyagolta ezeket a negyedeket; sajátos kulturális (utcai) élet jellemző rájuk, de persze sok esetben a kábítószerkereskedelem és az egyéb bűnözés is.

Utánanéztem, – irta FB oldalán Lóczy Dénes földrajztudós – honnan ered a favela név. 1897-1895 között lázadás folyt a mai Bahia állam Canudos nevű településén. A lázadást végül nagy nehezen katonai erővel elfojtották, a katonáknak letelepedést és fizetést ígért a köztársasági kormányzat. Mivel ezt nem kapták meg, Rio de Janeiróba vonultak, ahol elfoglalták a Morro de Providência nevű hegyet. Itt hozták létre telepüket, amelyet egy, a száraz szavannán, a caatingán (így Canudosban is) gyakori növény terméséről neveztek el, hogy szenvedéseikre emlékeztesse őket.

faveleirafaveleira

A faveleira, tehát az olajsajtolásra is alkalmas favelát („babocskát”) termő tövises fa latin neve Cnidoscolus phyllacanthus (v. Jathropa phyllacantha). Ezt az első favelát, amelyet számtalan követett Rióban, ma újra Favela de Providênciának nevezik és a túristalátványosságok között tartják számon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás