Nem jelentették a cégek az EU-nak, hogy egyes növényvédő szerek mérgezőek lehetnek, mert “nem volt kötelező”

2023. július 24.

Hírek

Az Európai Parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága közös meghallgatást tartott, miután kiderült, két nagy mezőgazdasági vegyszereket forgalmazó cég nem osztott meg adatokat az európai hatóságokkal arról, hogy az elmúlt 20 évben 9 alkalommal találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy egyes általuk gyártott növényvédő szerek magzati agykárosodást okozhatnak.

Svájcban megtiltanák a mesterséges kártevőirtó szerek használatát

2021. június 8.

Hírek

Bhután kivételével a világ összes országában engedélyezik a mesterséges kártevőírtók használatát. Svájcban egy népi kezdeményezés aláírói azonban azt szeretnék, hogy tiltsák be ezek használatát, és hogy ne is engedjenek be az országba olyan mezőgazdasági termékeket, amelyeket ilyen anyagokkal kezeltek.

Méhpusztítás a világban az Orbán-kormány asszisztálásával

2020. november 3.

Hírek

Hazánk az egyik legnagyobb exportőre azoknak a vetőmagoknak, amelyeket a mézelő rovarok kiirtásáért felelős vegyszerekkel csáváznak. Kiderült: a magyar kormánynak az agráripari óriáscégek érdekei számítanak, nem az emberek egészsége.

A Monsanto bekebelezné a Syngentát

2015. május 8.

Hírek

Felvásárlási ajánlatot tett az amerikai Monsanto a svájci központú Syngentára. Ha az üzlet létrejönne, a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó, illetve növényvédőszer-gyártó cége olvadna össze. A Syngenta ugyan most visszautasította a 45 milliárd dolláros ajánlatot, de nem zárta ki egy jövőbeli fúzió lehetőségét. Beszállna a harcba a kínai ChemChina is.

Európa GMO-ostrom alatt

2015. március 1.

Hírek

A GM-növények globális elterjesztésében érdekelt profitéhes óriáscégek olyanok, mint a rossz vendég: kitessékelik őket az ajtón, visszajönnek az ablakon. Termékeik, a világban jelenleg forgalomban lévő génmódosított növények társadalmi hasznossága húsz éve nem látható, miközben akadályozzák az ökológiai gazdálkodási formák elterjedését, csökkentik a sokféleséget.

Greenpeace felpaprikázva

2014. február 27.

Hírek

10 óriáscég birtokolja a nemzetközi vetőmagpiac közel 75%-át. A legnagyobb a Syngenta, mely paprikafajtájára kiadott szabadalom ellen Európa-szerte tiltakozás indult. A szabad paprikáért szállt harcba a Greenpeace is.

Csepegő méreg

2013. december 17.

Hírek

Civilek és méhészek jogi úton védik meg a méhgyilkos vegyszerek uniós korlátozását a Syngenta és a Bayer ellen.

Perelnek a méreggyártó multik

2013. szeptember 3.

Hírek

Ahelyett, hogy minél hamarabb kivonnák a forgalomból méhgyilkos szereiket az agrárvegyipari óriások, ők inkább beperlik a tagállamokra, a tudományra és a józan közvéleményre hallgató Európai Bizottságot rovarölő szereik uniós korlátozása miatt. A Syngenta után a Bayer is perel. Állítsd meg ezt az őrületet! Csatlakozz a méhek barátaihoz!

Csendben visszavonulót fújt a Monsanto

2013. május 31.

Hírek

Spanyolország, Portugália és Csehország kivételével az összes uniós országban megakadt a genetikailag módosított gabonákat előállító és azokkal kereskedő Monsanto óriásvállalat működése. A multinacionális óriás csendben arról döntött, hogy ezentúl nem költ újabb vizsgálatokra, fejlesztésekre, marketing stratégiákra, hogy elfogadottá tegye GM kukoricáját az elzárkózó európai piacon.