Lázár János tehenei vízágyat kapnak, és 3,3 milliárdért két új istállót

2023. július 25.

Hírek

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t tavaly augusztusig Lázár János kormánybiztosként felügyelte, azóta pedig a Jövő Nemzedék Földje nevű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnökeként vesz részt a cég működésében, amely igen jól „tejelhet”, hiszen most két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért.

Sok kaja sok szennyezéssel

2021. november 11.

Hírek

Nagyon gyorsan nő az élelmiszertermelés károsanyag-kibocsátása: különösen a mezőgazdasági termelés céljából megvalósuló erdőírtás és az állattartásból származó metán kibocsátása jelentős. Egy friss jelentés szerint a szektor 2019-ben a globális ühg-kibocsátás 31 százalékát adta.

Átadták a Körös-Maros Nemzeti Park Kőmagtári Tábla Állattartótelepét

2021. november 9.

Hírek

Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének tegnapi átadásán Dévaványán.

Ők pénzelik a bolygógyilkos, erdőket kipusztító globális vállalatokat

2021. október 22.

Hírek

A Global Witness Campaign Group kutatása szerint, a globális pénzügyi intézetek és vagyonkezelők összesen 119 milliárd dollárnyi finanszírozást juttattak 20 olyan agrárvállalkozásnak, amelyek a párizsi klímaegyezmény óta eltelt öt évben jelentősen hozzájárultak az erdők pusztulásához.

A szarvasmarhák gyomorbaktériumai képesek lebontani a műanyagokat

2021. július 5.

Hírek

A szarvasmarhák gyomrában élő baktériumok képesek a műanyagok lebontására is – állapította meg egy most publikált kutatás. A bendőben lévő több ezer mikroba közül most majd azonosítani kell a műanyag lebontásában kulcsfontosságúakat, majd az általuk termelt enzimeket. Ezután azokat elő lehet állítani és újrahasznosító üzemekben lehet alkalmazni.

Ősi tudás és a jövő megmentése: természetvédelmi pásztor

2020. szeptember 28.

Hírek

Pásztorok és ökológusok fogtak össze a fajgazdag gyepek jobb hasznosításáért. Az Ökológiai Kutatóközpont szerint a pásztorok bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a szarvasmarhák száznál is több növényfajt ismernek fel és mindegyikhez más módon viszonyulnak a legelőn.

Mocsártűz gyilkol Argentínában

2020. augusztus 11.

Hírek

Példátlan tűzvészsorozat pusztít az argentínai Paraná-folyó sokszínű élővilágáról ismert torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek. Napról napra egyre több állat veszíti el élőhelyét a 14 ezer négyzetkilométeres régióban, ahol az év eleje óta 11 ezer tűzesetet azonosítottak az Antonio Scasso természettudományi múzeum adatai szerint.