A pocsolyatérkép legendája

2024. május 7.

blog

A hazai természetvédők egyik gyakran hivatkozott dokumentuma a pocsolyatérképként emlegetett ábra. Legyen az a klímaváltozás miatt aggódó laikus vagy vízgazdálkodással foglalkozó profi kutató, nem megkerülhető ez a térkép. Toposzként kíséri végig a vízzel és a klímaváltozással kapcsolatos vitákat és hangos megnyilvánulásokat.

Összhang a tájban – amit a hazai natúrparkokról tudni kell

2023. január 25.

Hírek

A sokszínű magyar vidék számtalan kevéssé ismert természeti, táji és kulturális értékkel rendelkezik. Ezek megőrzése és védelme, valamint fenntartható hasznosítása és bemutatása a vidéki térségek alapvető érdeke, sikeres fejlesztésük feltétele. Az ilyen célok megvalósítása érdekében az elmúlt években egyre több natúrpark szerveződött és szerveződik napjainkban is Magyarországon.

Öntsünk tiszta vizet a tájba!

2023. január 23.

Hírek

Szégyenszemre el fog indulni a víz elvezetése, szégyenszemre még mindig belvíznek hívják a vizet, és szégyenszemre még mindig NEM vezetik ki az árvízi víztöbbletet a mentett oldali árterekre, medrekbe, de még a csatornákba sem. Mégegyszer tisztázzunk néhány összefüggést, hogy helyesen tudjuk értelmezni a vizet és a víztelenséget.

Új megvilágításban Erdély középkori környezettörténete

2021. július 20.

Hírek

Az Erdélyi-szigethegység klímájának és tájhasználatának 1500 évet felölelő történetébe pillanthatunk be Dr. Jakab Gusztáv, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója és kollégáinak vizsgálatai révén.

Vízgazdálkodási kihívások – tájgazdálkodási megoldások

2020. február 28. - 2020. február 29.

Helyszín: Tokaj, Bajcsy-Zsilinszky Endre út 18-20.

Programok

VÍZVÁLASZTÓ – VÁLASZD A VIZET! szakmai és ismeretterjesztő fórum a klímaváltozás és a helytelen tájhasználat okozta szélsőségek megoldására „Vízgazdálkodási kihívások – tájgazdálkodási megoldások”

Patás karbantartók a Böddi-széken

2017. október 6.

Hírek

Magyar szürke szarvasmarhák érkeztek a napokban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Böddi-székre, ahol egy hatalmas tájátalakítással járó természetvédelmi programban kapnak kulcsfontosságú szerepet.

784 milliós ökológiai lendület

2017. május 18.

Hírek

A tájhasználat és a klíma változásával járó kihívásokra adható válaszokhoz járulhat hozzá eredményeivel a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától.