Ez az ősrégi moha lehet az utolsó mohikán

2023. december 3.

Hírek

Több mint 400 millió éves a Tibeti-fennsíkon őshonos Takakia nevű ritka mohafaj, ami fantasztikus ellenállóképességéről híres. A legszélsőségesebb időjárási körülményekhez alkalmazkodó növényt azonban most mégis a kihalás fenyegeti, méghozzá a gyorsuló klímaváltozás miatt.

Szétszemetelik a világ tetejét

2019. február 16.

Hírek

Lezárták a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók előtt az alaptábort a Mount Everest (Csomolungma) északi, kínai oldalán a területen egyre súlyosbodó hulladékprobléma miatt.

Szétszemetelt Mount Everest

2017. május 11.

Hírek

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján.

Két új állatfajt fedeztek fel Tibetben

2015. július 19.

Hírek

Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepi felmérés alkalmával a közelmúltban – közölték az északnyugati régió szakemberei.

Időzített bomba az ázsiai gleccserek olvadása is

2015. április 25.

Hírek

Az 1950-es évek óta több mint 7600 négyzetkilométer területről fogytak el a gleccserek Kínában, elsősorban Tibet vidékéről, ami 18 százalékos csökkenésnek felel meg – számoltak be kutatók a Hszinhua hírügynökségnek.

Hálózattal az orvvadászat ellen

2015. február 6.

Hírek

A világ vadon élő tigrisei hanyatló populációinak otthont adó 13 ország ma egy katmandui orvvadászat ellenes konferencián megegyezett egy információcserén alapuló hálózat létrehozásában, hogy felvehesse a harcot a csempészekkel.

Szabályoznák az égbe temetkezést

2015. január 24.

Hírek

A jövőben törvény szabályozza majd a tibeti autonóm területen az égbe temetést, a tibetiek és mongolok hagyományos temetkezési formáját.