Madarász szenzáció: Kanadai daru – új faj Magyarországon

2022. november 2.

Hírek

Izgalmasan indult az elmúlt hosszú hétvége, mert dr. Sós Endre és madarász társai egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó (szürke) daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar avifaunát.

2020-ban 71 új fajt írtak le a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai

2021. március 12.

Hírek

A kormány által halálra ítéltetett (legnagyobb hazai tudományos gyűjtemény), a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) munkatársai tavaly 71, a tudomány számára ezidáig ismeretlen új fajt, 6 alfajt és 3 nemzetséget írtak le 28 országból, Afrika déli csücskétől Eurázsián át Új-Guinea szigetéig.

Íme a tavaly felfedezett tíz legérdekesebb faj

2016. május 26.

Hírek

Umma gumma, húsevő növény, óriásteknős, ászkarák, tengeri sárkány és társaik. New Yorkban bemutatták az elmúlt évben felfedezett tíz legérdekesebb, legkülönlegesebb új faj listáját, mellyel az állat- és növényfajok különlegességére, illetve a rájuk leselkedő veszélyekre kívánják felhívni a figyelmet.

Összefont farokkal pihenő majmok

2015. március 13.

Hírek

Égő narancsszínű farok, okkerszínű oldalszakáll – ezek a fő ismertetőjelei a brazil esőerdőben nemrég felfedezett majomfajnak. A hosszú és puha szőrű titik kisebb családokban élnek, monogám kapcsolatban utódaikkal. A kis majmok általában úgy ülnek vagy alszanak, hogy összefonják a farkaikat.

Új fajok toplistája

2014. május 22.

Hírek

Egy karcsú macska és egy mackó kereszteződésének ható faj az andoki felhőerdőkben, illetve egy szem nélküli csiga, amely több mint 900 méteres mélységben a föld alatt él Horvátországban – a nevezettek is megtalálhatók ama top 10 új faj között, amelyre tavaly bukkantak.

Igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban

2013. október 4.

Hírek

Új, igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban holland kutatók. Sikerült lefotózniuk, a hangját is felvették, már csak a genetikai vizsgálat van hátra. Az ornitológusok szerint a madár abba a családba tartozik, amelybe az Európában is elterjedt macskabagoly.

Lebuktatta a hangja – új bagolyfaj Indonéziában

2013. február 14.

Hírek

Új bagolyfajt fedeztek föl egy indonéziai szigeten. Mivel megtévesztésig hasonlít egy rokon fajtársához – sokáig nem gondoltak rá külön fajként, mígnem most egyedi hangja alapján sikerült azonosítani.