Merésznek kell lenni

2024. május 2.

blog

Salgótarján jövője nagymértékben attól függ, hogy hogyan viszonyulunk a minket körülvevő természeti környezethez. Ez az észak-magyarországi erdős táj a helyiek identitásának az alapja, képes mérsékelni a  klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, lehetőséget kínál a városnak arra, hogy átgondolja helyét és szerepét a világban, hátteret biztosít ahhoz, hogy kedvező társadalmi változások induljanak itt el, hogy egy élhető kis-… Tovább »

Fregoli helyére balkonládát!

2024. április 25.

Hírek

A műfű és a művirág, de a lomtárnak használt balkonok világán túl is van élet. Méghozzá milyen élet! Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének írása.

Budapest 6 kerületében folytatódik a Városierdő-fejlesztési Program

2024. április 20.

Hírek

A Pilisi Parkerdő 2020-ban indította a Városierdő-fejlesztési Programot a klímaváltozás és a nagyvárosi környezet negatív hatásaival szemben ellenállóbb, egészségesebb budapesti erdők kialakítása érdekében. A program keretében a széles körű szakmai konzultáción alapuló szakmai-tudományos munka mellett a Parkerdő folyamatosan végez gyakorlati munkát is: 2024 első felében a főváros hat kerületében, több helyszínen.

A Hegyvidék megtelt

2024. február 29.

Hírek

Budapest legzöldebb kerülete a Hegyvidék. De a legnagyobb hiba az lenne, ha ezen megállapítás után hátra dőlünk. Mert a kerületünk kiemelkedő adottságai elsősorban feladatot és felelősséget jelentenek. Olyan felelősséget, amelynek az elmúlt években a kerület vezetése sokszor nem tudott megfelelni. És amelynek meggyőződésem szerint csak egy olyan polgármester tud megfelelni, aki pont erre kér felhatalmazást… Tovább »

Zöld sziget egy gangos házban

2024. január 9.

Hírek

Udvarzöldítési programban részesült egy józsefvárosi társasház. A zöldfelületek növelése és találkozások terének kialakítása volt a cél, melynek tervezését és kivitelezés a lakóközösség a Qvarta építészirodával közösen valósította meg. A Fővárosi Önkormányzat Égig érű fű programjára március 4-ig lehet pályázni.

Végéhez ér a Több Zöld Várost Európának program

2023. december 4.

Hírek

Az Európai Bizottság támogatásával 2021. januárjában indult a hároméves „Több Zöld Várost Európának nemzetközi kampány, melynek hazai szervezését a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vállalta.

Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél

2023. november 28.

Hírek

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Többet érhet az ingatlan, ha több a zöld, kevesebb a parkoló

2023. november 23.

Hírek

Az egész fővárosra jellemző a kevés zöldfelület és az, hogy egymás hegyén-hátán autók parkolnak. Ennek tragikus következményeit és a megoldás felé vezető utat mutatja be Józsefváros példáján a Levegő Munkacsoport új videója.

Holland mintára épül kerékpárút Bécsben

2023. november 22.

Hírek

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság – a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A tények makacs dolgok, nem nőtt a városligeti zöldfelület

2023. november 9.

Hírek

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze műholdas elemzést tett közzé a Városliget területéről: a kép egy 2015-ös és egy 2020-as műholdas infrafotó összehasonlításával készült, és bemutatja, hogyan változott a terület zöldfelületi intenzitása öt év alatt.