Végéhez ér a Több Zöld Várost Európának program

2023. december 4.

Hírek

Az Európai Bizottság támogatásával 2021. januárjában indult a hároméves „Több Zöld Várost Európának nemzetközi kampány, melynek hazai szervezését a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vállalta.

Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél

2023. november 28.

Hírek

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.

Többet érhet az ingatlan, ha több a zöld, kevesebb a parkoló

2023. november 23.

Hírek

Az egész fővárosra jellemző a kevés zöldfelület és az, hogy egymás hegyén-hátán autók parkolnak. Ennek tragikus következményeit és a megoldás felé vezető utat mutatja be Józsefváros példáján a Levegő Munkacsoport új videója.

Holland mintára épül kerékpárút Bécsben

2023. november 22.

Hírek

Holland mintára építik újjá Bécs egyik legfontosabb kerékpáros útvonalát, amely Ausztriában is minőségi ugrást jelent majd. Több zöld, több hely a gyalogosoknak, forgalomcsillapítás és nagyobb biztonság – a bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A tények makacs dolgok, nem nőtt a városligeti zöldfelület

2023. november 9.

Hírek

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze műholdas elemzést tett közzé a Városliget területéről: a kép egy 2015-ös és egy 2020-as műholdas infrafotó összehasonlításával készült, és bemutatja, hogyan változott a terület zöldfelületi intenzitása öt év alatt.

A növényvédelem kihívásai városi környezetben

2023. szeptember 17.

Hírek

A növényvédelem kifejezés hallatán sok esetben az első gondolat az, hogy ez egyet jelent a permetezéssel és a vegyszerhasználattal. Ez azonban a növényvédelmi feladatoknak csupán egy részét képezi, hiszen számos más tényező is hat a növényekre, melyek a növényvédelem fogalomkörébe tartoznak.

A növények és jótékony hatásaik az emberi szervezetre

2023. augusztus 23.

Hírek

Napjainkban számos olyan tanulmány, cikk és hír olvasható, melyek a kertek és a növények emberi szervezetre és mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásairól számolnak be. Ezek között számos érdekes, olykor meghökkentő tény is olvasható. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat és egy csokorba rendezve nyújtjuk át az olvasónak.

Csapadékvíz elvezetés a városban

2023. augusztus 11.

Hírek

A városi csapadékot át nem eresztő felületek a lezúduló vizet csak a felszínen képesek elvezetni, ami számos probléma forrása. Míg a hagyományos csapadékvíz gazdálkodási rendszerek a leesett csapadékot vezetékeken keresztül összegyűjtik, vagy közeli természetes vizekbe (pl. patakok) vezetik, addig a fenntartható városfejlesztés törekszik az esővíz minél magasabb fokú kihasználására.

Tehetetlenek a természetkárosítás ellen az önkormányzatok

2023. augusztus 5.

Hírek

A Párbeszéd – Zöldek az őszi ülésszakban, a parlamentben kezdeményezni fogja a nemzeti zöld infrastruktúra kerettörvény megalkotását, és azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatoknak jogi eszközei legyenek például a természetkárosítás szankcionálására – jelentették be az ellenzéki párt elnökségi tagjai mai online sajtótájékoztatójukon.

Túlélésünk záloga zöldfelületeink óvása és kiterjesztése

2023. július 18.

Hírek

Az 1981-2010 közötti megfigyelések alapján évente átlagosan 2 hőségnap volt a fővárosban, azaz amikor a napi maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 Celsius-fokot. A különböző klímamodell szimulációk alapján ez mindenképp nőni fog, a század közepére 18-28, a század végére pedig 24-50 napra.