Szigorítanák a hulladékok vegyi anyag tartalmának határértékét

2021. november 5.

Hírek

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.

Veszélyes parfümök támadják a nőket

2017. november 27.

Hírek

Új, rejtélyes betegséget diagnosztizáltak, amelyet a mindennapi élet során használt parfümök, illatosítószerek váltanak ki. A betegség tünetei lehetnek igen enyhék, de olyan súlyosak is, amelyek már komolyan befolyásolják a beteg mindennapi életét.

Mérgezett örökségünk. A Greenpeace kiadvány bemutató sajtóeseménye

2016. december 13.

Helyszín: Budapest Kossuth Lajos tér

Sajtótájékoztatók

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd az Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon.

Mikor robban a kiskunhalasi méregbomba?

2016. augusztus 10.

Hírek

Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot – figyelmeztetett a Greenpeace, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a Csemete Egyesület. A Kormányhivatal szerint minden rendben, miközben a Greenpeace a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a határérték akár 11-szeresét mérté.

Hortobágyi méregszint – mennyi az annyi?

2015. március 18.

Hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában rendkívül veszélyes anyagot tárolnak, a szétmállott hordókból évek óta folyik a vegyi anyag. A zöldhatóság tehetetlen, az államtitkár szerint nem annyira sürgető a kárelhárítás. A Greenpeace tavaly és az idén is bevizsgáltatta mintáit, de gyökeresen más adatokat kapott, mint a zöldhatóság.

Letesztelték a gyerekfogkrémeket

2014. május 24.

Hírek

Természetesnek gondoljuk, hogy a gyerekeknek készült kozmetikumok különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt termékek. A teszt szerint kevesebb bennük a kockázatos anyag, de érdemes figyelni a választásnál.

A nagy vb-teszt – Greenpeace demonstráció

2014. május 19.

Helyszín: Budapest, Váci utca 24.

Sajtótájékoztatók

A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt a A nagy vb-teszt – milyen vegyi anyagok vannak a brazil világbajnokságra készülő világcégek sportruhájában; mi van a Brazucában? című sajtóeseményére,

Méreg a blokkban

2014. március 29.

Hírek

Újabb bizonyítékot hozott egy tudományos kutatás, mely alátámasztotta, hogy a hőnyomott papírokból hormonkárosító biszfenol-A juthat az emberi szervezetbe.

A néma járvány

2014. március 27.

Hírek

Növekszik a figyelemhiányos zavarok aránya, késik az agyi fejlődés, csökken az iskolai teljesítmény, és mindez egyre jobban az ipari és mezőgazdasági kemikáliákhoz köthető. Bár sok anyagot már évekkel korábban betiltottak, mégis megtalálhatóak a környezetünkben, mert lassan bomlanak le. Ehhez a 11 vegyi anyaghoz -anyagcsoporthoz köthetőek elsősorban a gyermekek agyi károsodásai.

Néhány rovarirtó hátráltatja a gondolkodás fejlődését

2014. február 19.

Hírek

Kapcsolat lehet egyes vegyszerek és a gyermeki idegfejlődés zavarai közt. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe.