A magzat káros vegyianyag-terhelése nem csak onnan jön, ahonnan gondolták

2024. február 5.

Hírek

Nem csak az anyákon múlik, hogy gyermekük már magzati korban mennyi vegyi anyag hatásával találkozik. Egy új kutatás szerint az apák gyermekeiknek, sőt és még unokáiknak is átörökítik, ha szervezetük vegyi anyagokkal szennyeződött. Jelenleg 350 ezer féle vegyi anyag van forgalomban. Egyre inkább függünk az ember által előállított vegyi anyagoktól, miközben túl keveset tudunk azok… Tovább »

Ennyire vehető komolyan a maradék zöldhatóság

2023. augusztus 22.

Hírek

Hiába a rosszullétek és a veszélyes vegyi anyagok egy részének „kifelejtése”, mégis megkapta a környezethasználati engedélyt az iváncsai akkugyár.  A dél-koreai SK On Hungary iváncsai lítium akkumulátor üzemének indításához szükséges környezethasználati engedélyt július 25-én adta ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal.

Szigorítanák a hulladékok vegyi anyag tartalmának határértékét

2021. november 5.

Hírek

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.

Veszélyes parfümök támadják a nőket

2017. november 27.

Hírek

Új, rejtélyes betegséget diagnosztizáltak, amelyet a mindennapi élet során használt parfümök, illatosítószerek váltanak ki. A betegség tünetei lehetnek igen enyhék, de olyan súlyosak is, amelyek már komolyan befolyásolják a beteg mindennapi életét.

Mérgezett örökségünk. A Greenpeace kiadvány bemutató sajtóeseménye

2016. december 13.

Helyszín: Budapest Kossuth Lajos tér

Sajtótájékoztatók

A kolontári vörösiszap-katasztrófa, majd az Illatos úti hordók körüli botrány óta minduntalan felmerül a kérdés: vajon hány veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett terület, időzített vegyi bomba van még Magyarországon.

Mikor robban a kiskunhalasi méregbomba?

2016. augusztus 10.

Hírek

Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot – figyelmeztetett a Greenpeace, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a Csemete Egyesület. A Kormányhivatal szerint minden rendben, miközben a Greenpeace a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a határérték akár 11-szeresét mérté.

Hortobágyi méregszint – mennyi az annyi?

2015. március 18.

Hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában rendkívül veszélyes anyagot tárolnak, a szétmállott hordókból évek óta folyik a vegyi anyag. A zöldhatóság tehetetlen, az államtitkár szerint nem annyira sürgető a kárelhárítás. A Greenpeace tavaly és az idén is bevizsgáltatta mintáit, de gyökeresen más adatokat kapott, mint a zöldhatóság.

Letesztelték a gyerekfogkrémeket

2014. május 24.

Hírek

Természetesnek gondoljuk, hogy a gyerekeknek készült kozmetikumok különös gondossággal, válogatott alapanyagokból készülnek, és sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek szánt termékek. A teszt szerint kevesebb bennük a kockázatos anyag, de érdemes figyelni a választásnál.

A nagy vb-teszt – Greenpeace demonstráció

2014. május 19.

Helyszín: Budapest, Váci utca 24.

Sajtótájékoztatók

A Greenpeace Magyarország szeretettel meghívja Önt a A nagy vb-teszt – milyen vegyi anyagok vannak a brazil világbajnokságra készülő világcégek sportruhájában; mi van a Brazucában? című sajtóeseményére,

Méreg a blokkban

2014. március 29.

Hírek

Újabb bizonyítékot hozott egy tudományos kutatás, mely alátámasztotta, hogy a hőnyomott papírokból hormonkárosító biszfenol-A juthat az emberi szervezetbe.